Любов и други бедствия

6 знака, че връзката ви е токсична

Любовта невинаги е по-силна от всичко

6 знака, че връзката ви е токсична

PixaBay

Токсичните взаимоотношения се случват, когато двойката вярва, че любовта е единственото и достатъчно условие за поддържане на връзката. Когато се пренебрегват уважението, доверието и обичта, отношенията няма как да вървят гладко.

В живота няма ясно и точно разписани указания и уроци как да не бъдеш гадно гадже или приятелка. Един от проблемите е, че много токсични навици във взаимоотношенията са заложени в подсъзнателното ни прекланяне пред романтичната любов. И представата, че всяко недоразумение или скандал завършват щастливо след малко сълзи, или ако ситуацията е много драматична - със счупени чинии на пода.

Истината, макар и да не е приятно да я признаем, e, че често и мъжете и жените обективизират своите романтични връзки. И се стига дотам  че партньорът започва да се разглежда като постижение или награда, а не като някой, с когото да споделим взаимна емоционална подкрепа. Голяма част от литературата за самопомощ също не е полезна, а за съжаление,  мнозина нямат добрия пример за пълноценни отношения между собствените им родители.

Какво е токсична връзка? Тя възниква, когато единият или двамата партньори дават приоритет на любовта пред трите основни компонента на здравата връзка: уважение, доверие и обич. Това може да звучи налудничаво за някои хора, но само любовта не трябва да е причината да останем във връзка и това е така, защото може да замъгли преценката ни в тези други много важни области.

Ако дадете приоритет на любовта, която получавате от една връзка, пред уважението, което получавате, ще търпите да бъдете третирани не както ви се иска. Ако давате приоритет на любовта пред доверието във връзката, ще толерирате лъжата и измамата. Ако давате приоритет на любовта пред привързаността във връзката, ще получите студени и дистанцирани отношения.

Толерираме лоши взаимоотношения по най-различни причини – може би имаме ниско самочувствие, може би не сме достатъчно наясно, за да осъзнаем какво се случва, може би не се справяме добре с емоциите си и т.н. Но в резултат на това се създава повърхностна, психологически нездравословна и потенциално обидна връзка. Ето и знаците които ще ви подскажат, че отношенията ви не вървят в правилна посока. 

Вижте ги на следващата страница...


Разногласията стават извинение за неуважение

Всяка връзка ще има моменти на напрежение и несъгласие. Но една здрава връзка ще се изправи срещу тези проблеми с любов и уважение. Когато сте в здрава връзка, партньорът може да повиши тон, но няма да ви нападне лично.

Връзката ви кара да се чувствате недостойни, уплашени и малоценни

Ако връзката, в която се намирате, ви кара да се чувствате така, сякаш винаги правите нещо нередно или сякаш трябва да спечелите любовта, уважението и одобрението на партньора си, за да не загубите интереса му или да не бъдете изоставени, отхвърлени или критикувани, това е ясен знак, че сте в токсична връзка.

Постоянното чувство на страх и вина или усещането, че сте недооценени е важен знак за самите вас. Задайте си важния въпрос дали се приемате такива, каквито сте, и дали не сте забравили да обичате себе си! 

Не се чувствате спокойни да бъдете себе си

Здравите взаимоотношения изваждат най-доброто и от двамата партньори, така че всеки да се чувства достатъчно сигурен и свободен, за да бъде напълно себе си, без да бъде съден или пренебрегнат. Не трябва постоянно да се съмнявате в себе си или действията си. Не трябва да имате усещането, че трябва да се движите „ на пръсти” в отношенията ви.

Една здрава връзка ще подкрепи увереността ви и ще ви предизвика по начини, които ви помагат да се развивате пълноценно. Но как ще разберете кога се чувствате напълно като себе си? Ето няколко признака: можете да назовавате и приоритизирате собствените си ценности; спокойно можете за зададете граници и да заявите какво ви харесва и какво - не; имате представа за вашите собствени защитни механизми за справяне и как те могат да повлияят на вашите взаимоотношения; спокойно говорите за чувствата си; вярвате в собствените си способности за вземане на решения и не е необходимо да потвърждавате всяко свое действие с мненията на други хора. 

Има още...


От вас постоянно се иска да прекрачвате границите си

Ако връзката е здрава, вашият партньор уважава вашите граници, когато ги поставяте. От друга страна, ако връзката е нездравословна, постоянно чувствате, че границите ви се прекрачват. Всяко „не“ води до спор или трябва да повтаряте тези граници отново и отново.

Вашият партньор ви избягва или ви задушава с любов

Единият краен вариант е вашият партньор да е дистанциран и да създава у вас усещането, че ви отхвърля. Другата крайност е да ви задушава с любовта си, без да ви дава никакво пространство. Здравата връзка е тази, която ви дава възможност в партньорството да продължите да отстоявате и обгрижвате собствените си интереси и нужди.

Постоянно се чувствате виновни

Невинаги е лесно да разпознаете признаците на токсична връзка. Но голяма част от това се свежда до това как се чувствате самите вие във връзката! Ако винаги сте принудени да преосмисляте спомените си или чувствата ви се омаловажават, има голям шанс връзката ви да не е толкова здрава. Всъщност някои много токсични поведения включват т.нар. газлайтинг, при който всяка ситуация се обръща, за да изглежда, че вие ​​сте виновен, както и пасивно-агресивно поведение.

Вече разбрахте кои са 6-те предупредителни знака за токсична връзка. Сега е време да проведете сериозен разговор сами със себе си и да си отговорите на въпросите: как се чувствам в тази връзка; потискат ли ме тези отношения и създават ли ми усещане за малоценност; причината, за да се чувствам зле, токсично поведение ли е. Но е важно да си дадете сметка, че това не се свежда само до вашия партньор. Научете да преценявате собственото си поведение и преценете дали не сте се превърнали в магнит за токсични взаимоотношения.