Любов и други бедствия

Днес е денят за лекомислия

За онези, които са забравили да празнуват 1 юни

Днес е денят за лекомислия

Снимка: www.storyblocks.com

Текстът е част от рубриката "От вас, читателите". Автор: Станислава Гикова, 17 г.

 

Днес ти е позволено да си малко по-лекомислен от обикновено. Днес е хубаво да си припомниш, че душата ти е млада, дори тялото да не е. Днес може да си купиш сладолед с пет различни вкуса и да седнеш в парка не за друго, а просто защото ти се иска.

Имаме всичко, от което се нуждаем, за да бъдем щастливи, но не сме. Винаги има нещо, което не ни достига. Всъщност нещата, които ни липсват, са около нас, но не сме се събудили достатъчно, за да ги видим.

Хубаво е да търсим нещата, от които имаме нужда, навсякъде, където можем да ги намерим - в старите филми, във вековните семейни албуми със снимки, в книгите, които са ни впечатлили най-много до този момент, в смеха на любимия човек, в красивото нищо и в неразкритото всичко.

Днес е ден, в който всеки заслужава да бъде радостен, да бъде дете.

На този ден родителите старателно приготвят подарък за децата си и най-любимата им храна. Малките, събудени от баба, получават нова книжка с послание. А големите правят ретроспекция към своята младост и дори не осъзнават, че душата им е все още млада - гори.

Колко години минаха, а ти, моя душа, не разбра, че днес имаш празник? През колко патила премина, докато не осъзна, че смъртта е сигурна и от нас зависи да изживеем един жив живот? На колко места отиде, за да намериш верния път? Мила моя душа, ти си млада, пламтяща! Не се спря пред нищо и винаги намираше красивото. Никога не загуби ентусиазма си към света, защото си дете. Да, точно така, ти си дете - достойно, гордо и вярващо! Преминавала си през толкова по-трудни неща, затова не позволявай на никого и нищо да ти отнема това качество, защото то е ценно.

Продължавай да празнуваш този най-прекрасен празник и не си мисли, че е грешно. Днес си спомни за миналото и мечтай за бъдещето с усмивка на лице. Не забравяй, че ще си останеш едно дете, което е способно да промени света със своята доброта, чистота и амбиция. Ти можеш, дете!