Любов и други бедствия

Джони Деп и Амбър Хърд - холивудска приказка с елементи на насилие

14 + 1 са обвиненията на Амбър Хърд за домашно насилие 

Джони Деп и Амбър Хърд - холивудска приказка с елементи на насилие

Снимка: George Pimentel/WireImage

През май 2016 г. Амбър Хърд – 30-годишна актриса пристигна в съда в Лос Анджелис, искайки ограничителна заповед срещу съпруга си – холидувската звезда Джони Деп.

След като излезе от сградата, се озовава заобиколена от фотографи, журналисти и кинаджии. На бузата й се вижда нещо като белег. По-близки кадри показват, че това е синина.

Тя разказва, че е била „насилствено нападната“ от съпруга си в пристъп на ярост и той я е замерил с мобилен телефон в лицето с „изключителна сила“. Има и други твърдения за домашно насилие. Хърд разказва още, че е понесла емоционално, вербално и физическо насилие и „гневни, враждебни, застрашаващи и унизителни заплахи“.

Джони Деп отрича всичко това.

4 години по-късно двойка отново се срещна в съда, но този път в Лондон, но не по желание на Амбър Хърд. Този път Джони Деп заведе дело срещу британския таблоид The Sun . Актьорът твърди, че обвиненията срещу него за физическо насилие са „сложна измама“ и нае един от най-известните адвокати, с който заведе дело за клевета, за да се опита да докаже, че твърденията срещу него са неверни.

В продължение на три седмици Хърд идваше в съда всеки ден и минаваше покрай феновете на бившия си съпруг. Всички бяха убедени, че техният герой е жертвата и именно Амбър Хърд го е нападнала. В съда нейната история, снимки, свидетелски показания на нейни приятели станаха публично достояние.

Междувременно вестник The Sun написа, че Джони Деп е "бияч на жени".

Фенове и медии наблюдаваха внимателно. А адвокатите вече се питаха:

"Ако Деп спечели, това какво въздействие ще има върху жените, които после ще излязат с твърдения, че са жертви на домашно насилие?"

Поведението на  Джони Деп беше поставено под микроскоп, но той с охота махаше на феновете си и се снимаше с тях, сякаш нищо не се е случило.

Това беше странно съдебно дело в пустия Лондон, затворен заради мерките срещу Covid-19. Но въпреки празния град пред съда винаги се събираха около 200 души, които мигом забравяха за ограниченията и се скупчваха в опит да зърнат своя любим актьор, скандираха „Джони, Джони“, някои имаха татуировки с лика на актьора, други бяха облечени като Джак Спароу – легендарния герой, изигран от Деп в „Карибски пирати“.

Кралските съдилища са огромни, готически и дълбоко тържествени със своите каменни арки и приглушена светлина. Но въпреки това, появата на Джони Деп всеки път разбунваше духовете в повече възторг, отколкото в критика, че той е наречен "бияч на жени". 

14 + 1 обвинения за домашно насилие 

Амбър Хърд твърди, че е била нападната от Джони Деп повече от 14 пъти. Тя каза, че понякога се е страхувала за живота си, а веднъж е била и със счупен нос, синини по очите и сцепена устна. По думите й злобните, пиянски тиради на Деп са продължили дни наред. 15-то обвинение,  според съда, е било твърде травмиращо и лично, за да бъде изслушано в открито съдебно заседание.

Но това не беше наказателен процес. Всъщност, по делото ищецът беше Джони Деп, който съди издателите – News Group Newspapers за клевета. Към делото като доказателства бяха приложени sms съобщения и видеозаписи от срещи в асансьор. Никоя звезда не би направила това, освен ако не усети, че е заложено нещо по-голямо. Но за Деп цената беше възстановяването на имиджа му.

Какво толкова лошо написа The Sun?

Вижте на другата страница...


Статията на автора  Дан Уутън съдържаше по-специално фразата „бияч на съпруги“ в заглавието. Но тъй като вестникът се издава във Великобритания, делото може да бъде водено само по британските закони.

Какво е клевета и защо тя е различна в Англия и в Америка?

Ако се публикува нещо невярно, което може да се сметне като клевета в Англия, тежестта пада върху автора, който трябва да защити твърдението си.

В Америка оклеветеният трябва да докаже, че написаното не е вярно, а това е съвсем различно. Звучи като тънък юридически финес, но може да направи нещата напълно различни.

Законът за клевета в Англия и Уелс беше затегнат през 2013 г., но все още е едно от най-добрите места в света за богатите, които искат да се борят срещу медиите. Ако искате да спечелите дело за клевета и имате избор къде да го заведете, адвокатите ще ви препоръчат Англия.

Но всекидневните свидетелства в съда в Лондон показаха Джони Деп в истинската му светлина. Според местната преса, която наблюдаваше зорко всеки един ден от неговото идване в съда, той ползваше частен самолет, брониран автомобил и лична охрана, което трябваше да опази от хорските очи неговата привилегирована персона, която потулва изблиците на гняв с неясни напитки и наркотици, както пише BBC.

Холивудската увертюра

Когато Джони Деп срещна Амбър Хърд, тя беше на 22 г. Двамата се запознаха на снимачната площадка на филма The Rum Diary през 2009 г. Той е с 23 години по-възрастен и тогава беше във връзка с френската певица и актриса Ванеса Паради, а Хърд по това време беше в брак с Тася Ван Ри.

Две години по-късно Хърд заживя с Деп в мезонет в центъра на Ел Ей, след като Деп се раздели с Паради след 14-годишна връзка.  Хърд и Деп се ожениха през февруари 2015 г., а след година всичко приключи.

Новата мисия на Амбър Хърд като застъпник срещу домашното насилие

Оттогава Амбър Хърд се превърна в активист срещу домашното и сексуалното насилие. Кампанията на ООН за правата на човека я определи като шампион по правата на човека за нейната работа за насърчаване на правата на жените. Тя стана посланик за правата на жените към Американския съюз за граждански свободи и изнася речи, публикува статии във Washington Post и New York Times за опита си от домашно насилие.

В ерата на „Аз също“ (Me too) тя беше водеща фигура като говореше за жената, която е страдала в мълчание и страх.

Това беше Амбър Хърд – актриса, модел, активист и жертва на домашно насилие. Когато Джони Деп описа обвиненията й като измама, той не просто оспори нейната история, той разкъса основите на нейния публичен имидж. И тук мнозина видяха висок залог.

Целият процес, който включваше брутално публично изследване на личния живот на двойката, беше предупреждение за всеки, който иска да използва съда, за да възстанови репутацията си. Очевидно двойката имаше много проблеми, но случаят зависеше от доказването кой какво е направил и на кого.

В крайна сметка съдът в Лондон реши, че Джони Деп с право може да бъде наричан „бияч на жени“.

 

А настоящото делото, което Джони Деп води в Калифорния, се очаква да продължи до 6 седмици.