Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.

Ева Браун и Адолф Хитлер – докато смъртта ги раздели

Ева Браун и Адолф Хитлер – докато смъртта ги раздели

Снимка: thelocal.de

СПОДЕЛЕТЕ ТАЗИ СТАТИЯ

Слушали сме много за Адолф Хитлер. Познаваме го като политик, райхсканцлер, диктатор, военачалник, фюрер. Чудовище. А какво ще кажете, ако дори и той е имал нежна страна? Точно там са жените, които оставят в живота му следа, най-трайната сред които е тази на Ева Браун – неговата спътница до смъртта.

Ева Анна Паула Браун е немски фотограф и модел. Родена е в Мюнхен, където 17-годишна започва работа като асистент на Хайнрих Хофман – фотографът на Нацистката партия, чийто лидер е Хитлер. Именно фотостудиото е мястото, където Ева и Адолф се виждат за първи път през 1929 г. Любовта им пламва веднага и това ясно се вижда от жестовете на Адолф.

Когато посещава студиото, той често носи на Ева цветя и бонбони и целува ръката ѝ, не пропуска и дълбокия поклон. Тогава той е на 40, не е много познат на обществото и има връзка със своята племенница Ангела Раубал. Тя, от своя страна, е строго контролирана от чичо си и това е вероятната причина за самоубийството с неговия пистолет, когато е само на 23 години.

Последвалата депресия на фюрера го сближава още повече с Ева. След като се уверява, че тя е от арийско потекло, Адолф започва тайните си взаимоотношения с нея. Тогава вече са изминали две години от първата им среща. Двойката започва да посещава кино, опера, ресторанти, а междувременно името "Адолф Хитлер" става все по-разпознаваемо в обществото и Ева заживява в сянката му.

Въпреки това на Браун са ѝ осигурени много привилегии – прави неща, немислими за времето, в което живее, като четенето на чуждестранна преса например. Има личен автомобил "Мерцедес", шофьор, прислужница и охолен живот в резиденция "Бергхоф".

Това съвсем не променя факта, че е нещастна.

През цялото време Хитлер я крие от приятелите си, от членовете на Нацистката партия и от широката общественост. В началото тази позиция изглежда изгодна, но любовта ѝ към Адолф става все по-силна и сякаш трябва да бъде показана пред света.

Хитлер определя себе си като привлекателен мъж и докато е тайно с Браун, има любовни афери с много други жени. Сред тях е популярната киноактриса Рената Мюлер, която, също като племенницата му Ангела, се самоубива. Самата Ева прави два опита да сложи край на живота си от отчаяние и ревност. Въпреки изневерите и тайната обаче Адолф я посочва в завещанието си за пръв наследник.

През 1944 г. Адолф и Ева използват сватбата на по-малката ѝ сестра Гретл и групенфюрер Фегелайн като повод най-после да се появят заедно на публично място, но отново без да демонстрират връзката си. Същевременно Втората световна война вече е в разгара си и следващата година Червената армия на СССР ще достигне Берлин.

На 29 април 1945 г. двойката сключва брак, докато се укрива във фюрербункера на Райхканцлерството. В същия ден върху кучето на Адолф е тествана капсула с цианид. Когато достигат канцлерството, руснаците откриват изгорелите тела на самоубилите се Адолф и Ева Хитлер, както и мъртвите Йозеф и Магда Гьобелс, заедно с техните деца. Едва тогава Германия, а по-късно и целият свят, разбира за тайната любов на фюрера и момичето от Мюнхен, продължила до момента, в който двамата поглъщат отровата, за да не бъдат заловени живи.

 

Габриела е Везна, която обича да има задачи, затова не се затруднява да поддържа няколко баланса едновременно – между момичето от село, защото е израснала там, и момичето от града, което е днес; между изучаването на PR и практикуването му; между поезията в душата си и прозата на задушаващите делници. Страхува се от тъмното (затова се старае да внася светлина), от неверни приятели (...