Любов и други бедствия

Изкуството да не правим нищо

Или какво означва никсен?

Изкуството да не правим нищо

Снимки: Pexels

Умеят да се наслаждават на живота италианците – и чрез храната, и чрез виното, и чрез безгрижието, което се носи из улиците им, особено през лятото. Неслучайно от тях идват добре познатите изрази la dolce vita или по-любимия ни – dolce far niente, изкуството да не правиш нищо. А италианците безспорно са мастъри в упражняването му, точно като порция вкусна паста, която биха ни поднесли край някое от красивите си крайбрежия.

Във време, в което все гоним времето и то все не ни достига, имаме нужда да забавим темпото, да се насладим на мига, да усетим истинския вкус на живота, на хубавата храна. Точно затова през последните години не спираме да надничаме в света на чуждите култури, които успяват да намерят своите рецепти за това. През зимата се отдаваме на хюга или формулата на датчаните за уют, спокойствие и хармония, които те откриват в чаша горещ шоколад, в огъня, който гори в камината или в прегръдката на меко одеало у дома. Шведите го наричат лагом, което буквално означава „нито твърде малко, нито твърде много“, или как да подхождаме към живота с умереност, за да намерим баланса в себе си и извън нас. Умеят го тези скандинавци, не може да им се отрече.

Шотландците пък дадоха своето определение за намиране на баланс с така нареченото coorie, което те свързват с топлината, която носим в себе си, с умението да се насладим на времето (независимо дали вали дъжд, или грее слънце) и да намираме равновесието, от което май все по-често имаме нужда. Холандците също издават малко от своята концепция за живот или по-точно от средствата, с които се борят срещу ежедневния стрес, за да се роди думата никсен. Това е техният еквивалент за умението да не правиш нищо. Тяхното dolce far niente.

Има още...


Да, има още един начин, по който вече можем да наричаме добре планираното безделие.

„Никсен позволява на ума да се скита безцелно – казва социологът Рут Венховен от университета в Ротердам. – Да седиш сам на пейка в парка, да плетеш или просто да се наслаждаваш на хубава гледка през прозореца.“ Но понякога дори и за тези на пръв поглед обикновени неща се изисква практика, за да си ги позволим, нали? Например като започнем да отделяме поне една вечер от седмицата, за да не правим нищо. Да се отпуснем и да осигурим уют не само за тялото си, но и за ума. Дори да направим и своя дигитален детокс.

Още повече че Световната здравна организация официално призна преумората като хронично заболяване, причинено от стреса на съвременния живот. И докато някои хора се чувстват щастливи именно в този забързан ритъм, в постоянното общуване с други хора и по този начин се смятат за успешни, то други, които предпочитат по-бавното темпо на живот, се чувстват притиснати от стереотипите за неуспех. Точно затова се смята за наложително прилагането на никсен. Да се намери онази златна среда в различния тип начин на живот така, че никой да не усеща натиска на обществените норми. Да не стигаме до бърнаут.

Въпреки всичко това е въпрос на личен избор. Може би просто трябва да спрем да мислим, че когато се наслаждаме безметежно на цветята в градината си или отпиваме от съботното си кафе на малки глътки, не си губим времето. Това е нашето време. Независимо дали някои го наричат dolce far niente, хюга, лагом, coorie или никсен.

 

10 стъпки за постигане на хюга щастие