Любов и други бедствия

Камила Паркър, жената до принца

Нейните карикатури бяха навсякъде – от бродирани възглавнички до пакетчета с чай!

Камила Паркър, жената до принца

снимка: Photo by Chris Jackson/Getty Images

Една от най-спорните личности в британското кралско семейство, наследничката на недостижимата Лейди Даяна, Камила Паркър премина пред истински изпитания преди да застане до своя принц с високо вдигната глава.

По повод 70-ата годишнина от възкачването си на престола и в разпространено  писмо Кралицата обяви, че би желала, когато престолонаследникът принц Чарлз стане крал, неговата съпруга Камила да получи титлата кралица консорт (съпруга на краля).

Решението на Елизабет Втора означава, че пречките пред това Камила да стане кралица консорт вече са премахнати и това ще ѝ позволи да има пълноценна роля до Чарлз. Тагава принц Чарлз поздрави майка си по случай юбилея й и заяви, че "дълбоко осъзнава честта", която се оказва на съпругата му

 

За първи път кралицата изразява мнението си по въпрос, който разделя общественото мнение в страната. Когато кралицата се съгласи на сватбата на Чарлз и Камила, беше обявено, че ако той стане крал, Камила няма да получи титлата кралица консорт, а принцеса консорт

По всичко изглежда обаче че по-късно взаимоотношенията им са преминали през трансформация. Добрата новина е, че 76-годишната Камила все повече участва в отстояването на собствените си каузи и интереси, включително благотворителни организации, подкрепящи жертвите на домашно насилие.

С днешна дата, селд възкачването на Чарлз на престола, предстои Камила да получи безценната корона от платина и диаманти на кралицата майка (бабата на принц Чарлз), с която ще бъде коронясана за кралица консорт, когато Чарлз бъде коронясан за крал. Короната е създадена за коронацията на крал Джордж VI през 1937 г. От платина е, съдържа 2 800 диаманта, но безценният й статут идва най-вече от легендарния диамант Koh-i-Noor, който е част от короната.

В този дух – връщаме лентата назад, за да си припомним любовта между Камила Паркър Боулс и принц Чарлз тепърва започва да си пробива път.

Наистина любов

Чарлз и Камила се запознават преди 48 години, през 1970 г., на поло мач в замъка Уиндзор. Двамата са моментално привлечени един към друг и започват да се срещат почти веднага след това. През 1971 г. обаче принцът постъпва в кралската флота и това ги разделя.

През 1973 г. тя се омъжва за офицера от британската армия Андрю Паркър Боулс, с когото имат две деца – Лаура и Том. Чарлз, от своя страна, започва да търси подходящата бъдеща кралица и я намира в лицето на 16-годишната Даяна. На сватбата на века през 1981 г. присъства и Камила.

В началото всичко върви добре за браковете и на двамата, които поддържат приятелски отношения. Трудно е да се каже кога точно възобновяват връзката си, но по всяка вероятност това става между 1984 г. и 1986 г. От интервю на принцеса Даяна се знае, че през 1989 г. двете се срещат на парти, където (по думите на лейди Ди) си разменят историческите реплики:

 – Камила, искам да знаеш, че съм наясно какво се случва между теб и Чарлз. Не съм родена вчера. 

– Ти имаш всичко, което някога си искала. Имаш всички мъже на света, които да се влюбят в теб, и имаш две прекрасни деца. Какво повече искаш?

– Искам съпруга си.

През ноември 1992 г. пресата се добира до записи на интимни телефонни разговори между Камила и Чарлз, които безспорно доказват, че двамата имат връзка. Аферата дори получава име – не, не е Чарлзгейт, а Камилагейт. Така Камила отнася всички негативи на „другата“, на разделителката на семейства, на разбивачката на мечти. Той пък е представян като слаб тип под влиянието на зла вещица.

Месец по-късно премиерът Джон Мейджър обявява раздялата на Чарлз и Даяна, а две години по-късно принцът публично потвърждава, че е бил във връзка с Камила, но че това се е случило едва след като е „станало ясно, че бракът му е провален“. През 1995 г. Камила се развежда със съпруга си „поради липса на общи интереси“, а Даяна признава, че е имала връзка с Джеймс Хюит.

Противно на това, което вероятно си мислите, трагичната смърт на Даяна през 1997 г. всъщност не „отваря пътя за Камила“. Напротив, двамата с Чарлз всячески избягват публичност в името на децата. Необходими са още три години, преди двамата да направят това, с което всички са наясно – Камила да се появи публично с Чарлз. Случва се на рождения ден на сестра й.

Има още...


Първата й официална среща с майка му, кралица Елизабет II, е през 2000 г., трийсет години след срещата им на поло мача. Независимо че Камила вече е започнала да формира отношения с Уилям и Хари, кралицата е против връзката на сина си и дори отказва да приеме поканата за 50-ия му рожден ден, тъй като Камила е сред гостите. През лятото обаче склонява да присъства на прием, където се среща с Камила за пръв път, и това бележи началото на промяната на отношението й. Нещо, което вероятно е дало кураж на Чарлз и Камила да се целунат за пръв път на публично място през 2001 г.

Още три години трябват, за да се премести тя да живее с Чарлз в Clarеnce House, и още две преди сватбата им на 9 април 2005 г. в Windsor Guildhall. Свидетел им е принц Уилям, а Андрю Паркър Боулс и втората му съпруга са сред поканените.

Така започва... хепиендът за Камила и Чарлз. Една любов, която намира покой и щастие в третата възраст, десетилетия след като се е опитвала да си проправи път като вода в процепите на скала. Казват, че тайната на тяхната връзка (освен общите им интереси), е, че тя има лек характер и страхотно чувство за хумор. Вероятно заради това имат безброй снимки, на които се заливат от смях.

И не, не изневеряваме на Даяна, ако ги харесваме днес. Ако ги разбираме по-добре. Ако успяхме да обърнем мнението си за Камила на 180 градуса и днес да я виждаме като очарователна щастлива спътница на този човек, който цял живот не е имал друг избор, освен да се съобразява с правила.

Техните дни минават в безкрайни срещи и публични изяви. Правят буквално всичко – от проверка на караули през срещи с ветерани до тестване на произведенията на световни готвачи. Имат постоянна свита от служители и поне 100 журналисти ги следват навсякъде. Иначе той е изключителен ботаник, а тя обича керамиката. Казват, че най-големият й талант е да внася „нормалност“ в ежедневието им (това вероятно ги сближава толкова с Кейт). Онези моменти, когато затваря вратата, хвърля си обувките и сядат двамата да гледат скандинавски сериали като „The Killing“... 

Защото понякога това, за което си мечтал, идва късно и трудно, но е прекрасно!

 

 

Разказан любов: Меган Маркъл и принц Хари