Любов и други бедствия

Каролин Бисет и Джон Кенеди младши – разказана любов

Не всяка жена е родена за принцеса.

Той е наследник на една от най-големите династии в Америка, „американският принц” Джон Кенеди младши. Тя е обикновено момиче, продавачка в магазин на Calvin Klein в Бостън. Но толкова „обикновено“, че остава в историята като един от символите на минимализма и елегантността. Казват, че вдъхновението зад сватбената рокля на една друга американска Пепеляшка – Меган Маркъл, е роклята на Каролин за сватбата й с Джон през 1996 г.

Историята на Джон и Каролин е такава, каквато трябва да бъде всяка приказна история. Кара хората да мечтаят, да ги помнят и да отхвърлят всяка сянка над тази любов. Млади, красиви, богати и завинаги щастливи – това са Джон и Каролин. Може би защото са вече мъртви или защото имаме нужда да вярваме в мита за вечната любов.

Очи с цвят на небе и златно руса коса, висока и слаба, Каролин е ходещ модел на американската мечта. Нейният произход е скромен, лишен от всякакъв блясък, но у нея има естествен аристократизъм, изключително чувство за стил и остър ум. От Calvin Klein оценяват, че момичето зад щанда има голям потенциал, и Каролин се премества в рекламния отдел на марката в Ню Йорк. Там веднага я поема една социална среда, на която не е свикнала – богати, известни, важни хора. В тази среда Каролин среща Джон Кенеди младши.

Млади, красиви, богати и завинаги щастливи – това са Джон и Каролин. Може би защото са вече мъртви или защото имаме нужда да вярваме в мита за вечната любов.

Той е роден 17 дни след като Кенеди се настанява в Белия дом, а на три години, облечен в синьо палтенце и червени обувчици, е редом до майка си Джаки на погребението на баща си. Порасва като истински Аполон – красив, атлетичен, богат, олицетворява мечтата на американците за втори президент Кенеди. Публиката му прощава всички грешки на младостта, а в дългия списък с любовните му завоевания са Дарил Хана и Мадона.

Тяхната връзка започва много силно – страст и любов с един влюбен и добър принц. Кой не го мечтае? Приятелите им казват, че Джон я е обожествявал. Не можел да се стърпи да не я прегръща постоянно, да играе с косата й...

Каролин става известна за една нощ,


вестниците са пълни с техни папарашки снимки, фотографи ги следват по петите навсякъде. Но това, което в началото е ласкателно и интересно, бързо се превръща в тежест, а по-късно и в непосилно бреме.

Когато Джон й предлага да се оженят, тя не отговаря веднага. Нужни са три седмици, за да се съгласи. Сватбата им се подготвя в състояние на военна тайна. Там някъде и започват проблемите, там се разбира и това, че тя не е пригодна за това, което я чака. Не всяка жена е родена за принцеса.

Драмата започва още с това кой ще ушие сватбената й рокля. Келвин Клайн или талантливият й бивш съквартирант, дизайнерът Гордън Хендерсън. Гордън вижда в това златен шанс да изгрее, но Каролин се спира на Нарцизо Родригес, бивш служител на Calvin Klein, който работи за Nino Cerruti. Той прави и двете й рокли. С месеци Каролин не може да се спре върху дизайн, всичко се превръща в тотална агония, която почти приключва 15 дни преди сватбата.

Почти, защото в самия ден Каролин не може да я облече. Роклята е без цип отзад, а толкова излята по тялото форма не може да премине лесно през раменете. Това я довежда до истерия, която продължава с часове, и се налага отново да се прави и прическата, и гримът й. Булката се появява с два часа закъснение, нагазила с високите си токчета в пясъка на остров Къмбърланд към малката баптистка църква, където се женят. И където се ражда новият мит за Кенеди.

Медиите не спират да свързват Каролин с Пепеляшка, а него – с Принца. Само че това няма нищо общо с реалността на брака, който следва.

Още след завръщането от медения си месец двамата намират тумба фотографи на бивак пред дома си. Джон учтиво ги моли да ги оставят на мира, но това не се случва. До този момент само хора като Мадона са били жертви на такова нещо, а Каролин изведнъж се появява в центъра – жената на най-желания мъж. За нула време я обявяват за икона на стила, за наследничка на Джаки, Ана Уинтур я преследва за корица на Vogue, Ралф Лорън я обявява за своя муза!

И докато съпругът й е свикнал на всичко това, Каролин не е. И това се вижда на повечето папарашки снимки, където тя изглежда като бягаща плячка.

Нищо от новия й живот не й харесва – апартаментът на Джон е студен, ергенски, не й харесва кварталът. Два месеца след сватбата им тя се затваря все по-дълго вкъщи, плачеща в конвулсии. Не иска да излиза, да се среща с никого от широкия кръг приятели на Джон. Решението, което намира, е в горенето на мостове, в наркотиците и в бягството в апартамента на бившия си съквартирант Гордън.

С Джон се отдалечават много. Той е привлечен от силни жени (като майка му), а Каролин е слаба и безволева. Той ходи на работа, тя си стои заключена вкъщи, иска да знае къде е постоянно, започва да го подозира в изневери, става параноична.

Всички сигнали, че е в депресия и под огромен натиск, са налице и двамата се обръщат към терапевт, от когото тя бяга, когато трябва да се изправи пред въпроса за наркотиците. Тях намира по най-примитивния начин, от дилъри на улицата.

Джон обаче иска да има син. Знае се дори, че е искал да се казва Флин. Но Каролин не го допуска. „Мразя да живея в аквариум за рибки”. „На Джон може да му е удобно да живее така, но на мен не. Как да родя дете в този свят?!”

На 14 юли 1999 г. Джон казва на приятел „Не е само заради секса. С Каролин е невъзможно да се говори за нищо. Превърнахме се в непознати.”

Никога няма да разберем какъв е краят на тази връзка. Дали щяха да преодолеят проблемите си, или да се разделят.

Два дни по-късно, на 16 юли, двамата загиват в самолетна катастрофа над Атлантическия океан. А с тях и последният мит за Кенеди.