Любов и други бедствия

Катрин Деньов и Марчело Мастрояни – това не се случва само на другите

Разказана любов

Още една любовна история, започнала на снимачната площадка. Още една любовна история между актьори. Още една любовна история без желания щастлив финал. Любовта никога не се случва като на филм, понякога е много по-хубава от него, а често трае по-малко от заснемането му. По ирония на съдбата киното събира френската красавица Катрин Деньов и изкусителния италианец Марчело Мастрояни във филма „Това се случва само на другите“. И ако някога са си мислели, че всичките клишета за актьорите никога няма да им се случат, киното и любовта им показват, че имат други планове за тях.

Той е на 46, женен за актрисата Флора Карабела, от която има дъщеря, с изключителна кариера, но и с десетки любовни авантюри зад гърба си (все с имена като Клаудия Кардинале, Анита Екберг, Урсула Андрес, София Лорен и Фей Дънауей). Тя е на 27, с един брак зад гърба си и със син от предишната си любов с Роже Вадим, току-що отскубнала се от обятията на режисьора Франсоа Трюфо и малко след като е загубила сестра си.

Когато режисьорът Надин Трентинян затваря Катрин и Марчело в една полутъмна стая в продължение на няколко дни, за да могат да пресъздадат нейната лична история за двама съпрузи, загубили детето си, едва ли е предполагала, че ще даде началото на нещо ново. Целият филм се заснема с много малък екип, понякога снима самата Надин и целият процес преминава през една изключителна интимност, преплела няколко съдби извън и в киното.

Мастрояни е пленен от студенината на младата французойка и въпреки това успява привидно да разтопи "ледената висулка", както наричат тогава Деньов. Донякъде любовта им е забранена, но нито Катрин се притеснява от това, че той е обвързан и често обича да казва: „Аз не броя жените, аз просто ги обичам“, нито Марчело иска да допусне мисълта, че Флора отново ще приюти разбитото му сърце. А едно е сигурно – Мастрояни е лудо влюбен в недостъпната французойка, която тепърва ще покорява публиката с таланта си, а мъжете – с невероятната си грация.

Има още...


Между любовта си обаче двамата не спират да снимат и в крайна сметка ще споделят афиши на още няколко филма между 1970-а и 1974-а, много малка част от огромната им филмография, но достатъчни за начало и край на историята им, която непрекъснато се движи между Рим и Париж. Междувременно Марчело е готов да се разведе с Флора и влага цялата си романтична страст, за да предложи брак на Катрин, но нейното „Не“ е толкова категорично, че той се обажда на съпругата си с думите: „Искам да умра“. Флора за пореден път трябва да преглътне изневярата му и да утеши неукротимия и чаровен любовник.

Връща се при нея, но за малко, защото разбира, че Деньов е бременна от него. Когато на 28 май 1972 година се ражда дъщеря им, Марчело е на върха на щастието, а това му дава повод отново да пристъпи към недостъпната си любима, отново да й предложи брак. „Не!“, продължава да бъде категорична тя, но двамата остават заедно още едва две години и може би именно заради дъщеря си запазват онова приятелство, което понякога страстта може да убие.

„Съвместният ни живот завърши с неуспех и не обичам да казвам провал. Да нямаш общи корени, да не говориш на един и същи език – това могат да бъдат капани за любовта...“, споделя Деньов, която винаги успява да остане по ръба на този капан и рядко да падне изцяло. Със сигурност обаче двамата винаги са били една от най-елегантните двойки в европейското кино, а любовта им е като онзи недостижим френски шик, за който всички мечтаем, но трудно успяваме да постигнем. А продължението на тяхната любов винаги можем да видим в очите на тяхната дъщеря – Киара Мастрояни.

 

Ингрид Бергман и Роберто Роселини - разказана любов