Любов и други бедствия

Кейт Бланшет и мъжът, който не преряза крилете ѝ

Кой подкрепя актрисата през цялата ѝ кариера?

За много мъже животът в сянката на жената е по-страшен и от най-големия кошмар. Съпругът на Кейт Бланшет - Андрю Ъптън, не е от тях.

И през 25-годишния им брак никога не я е спирал да продължава да краси екрана и да бъде по-известната в семейството.  Наскоро тя коментира в австралийското шоу The Sunday Project, че обмисля вариант да се оттегли, защото ролята на Лидия Тар, за която получи номинация за "Оскар" е била толкова изтощителна и обсебваща. Дори и това да се случи, със сигурност ще е нейно собствено решение. Защото Андрю е мъжът, който не преряза крилете ѝ заради егото си и показа, че и зад силната жена може да стои силен мъж.

Кейт и Андрю са от Австралия и когато се запознават покрай общата им страст – театъра и киното – въобще не се харесват, дори не им минава през ум да поддържат поне приятелски отношения. Преоткриват се цели 17 години по-късно, докато тя се снима в „Слава богу, че срещна Лизи“. И оттогава са неразделни. Първата им вечер заедно минава в разговори, игра на покер, дори се татуират. Три дена по-късно, докато са в леглото, Кейт си мисли, че той вече ще ѝ предложи брак, но вместо това чува...

„Кейт, гладен съм, искаш ли да отидем да си вземем нещо за хапване?“

После, на 21-вия ден от срещата им, актрисата отваря хладилника и експериментира с останалите в него продукти – пълни пъстърва с козе сирене и орехи. Андрю си хапва добре и след това задава въпроса дали ще се омъжи за него. Кейт го очаква, но същевременно е и като гръм от ясно небе, предвид лошата храна, която е приготвила.

„Сготвих му най-лошото ястие... Той осъзнаваше, че не мога да готвя.“

Следващата година, 1997-а, е решаваща за актьорската кариера на Кейт – тя дебютира в киното с малка роля в „Пътят към рая“, тогава е и премиерата на „Слава богу, че срещна Лизи“. На 29 декември се омъжва за Андрю в националиния парк Blue Mountains, два дни преди премиерата на „Оскар и Лусинда“, където също участва. Време за меден месец няма, защото тя трябва да замине за Англия и да се снима в „Елизабет“. Междувременно заедно създават и продуцентска къща.

Откакто са семейство, няколко пъти сменят дома си – първо са в Англия, където се раждат синовете им Дашиел (17) и Роман (15), но после купуват имение от XIX век в Хънтърс Хил и се връщат обратно в Сидни, там се ражда Игнашъс (11). По-късно семейството осиновява малката Едит и отново се мести в Англия, в имение за 6 милиона долара.

Където и да са, през годините двамата успяват да запазят баланса между това да имат голямо, щастливо семейство, но и успешна кариера, така че днес Кейт е носител на две награди „Оскар“ (за главна и поддържаща роля), както и на няколко „Златен глобус“ и БАФТА за работата си като актриса, а Андрю да е режисьор, редактор, драматург, сценарист и добър съпруг.

 

Роузи Хънтингтън-Уайтли и Джейсън Стейтъм: Кариеристите

Роузи Хънтингтън-Уайтли и Джейсън Стейтъм: Кариеристите