Любов и други бедствия

Кралица Елизабет II и принц Филип - любов до края

В началото връзката им не е никак лесна

Кралица Елизабет II и принц Филип - любов до края

Снимки: insider.com, Pinterest

Да си женен повече от 70 години никак не е лесно. А щом това е свързано и с кралски задължения – мисията става почти невъзможна. Но бракът на Елизабет II и принц Филип е оцелялала и е пример как една връзка, която е била постоянно под светлините на прожекторите, може да издържи. 

Кралица Елизабет II и принц Филип са трети братовчеди и по тази причина се срещат много млади. Още на 13 години Елизабет се влюбва в него, което не се харесва на родителите й. Крал Джордж VI не одобрява избора на дъщеря си за бъдещ съпруг. 

Твърди се, че кралят не само не харесва, но и се дразни от силния му и буен смях, както и от неговите маниери. Но в крайна сметка... любовта побеждава и Елизабет II успява да се омъжи за мъжа, за когото иска. 

На Филип Маунтбатън също не му е много лесно. Той има гръцко, датско и германско кралско потекло. Първата стъпка, за да се ожени за кралица Елизабет II, е да стане британски поданик, като се отказва от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон. Любопитното е, че нито един член от неговото семейство не е допуснат да присъства на сватбата му с Елизабет на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство в Лондон. 

Когато говорим за кралска сватба, на ум ни идват епитети като бляскава, елегантна, екстравагантна... За Елизабет и Филип обаче нещата не стоят така. Втората световна война е приключила две години по-рано и Елизабет използва купони, за да плати роклята си

След коронацията й през 1953 г. той остава херцог на Единбург, а през 1957 г.  получава титлата принц. Според слуховете тази титла трябвало да облекчи напрежението в брака.   

Двойката никога не се държи за ръце на публично място, тъй като вярва в ценностите на тяхното поколение. Те също така имат и две отделни спални, които са свързани. Целта е практичност – ако някой има нужда да се отдели от другия за малко, това е перфектният начин да го направи. 

 

Принцеса Маргарет и лорд Сноудън – една от най-ексцентричните двойки