Любов и други бедствия

Мадона и Шон Пен – разказана любов

Мадона и Шон Пен за нас е връзка, каквато е била за родителите ни тази между Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън – невъзможна, разрушителна любов.

Опитах се да намеря онзи момент в онзи документален филм за Мадона, в който се намеси темата за любовта и тя просто каза „Шон, Шон“. Помня този момент много добре, въпреки че не помня филма и не намерих нищо. Защото след това настава една пауза, в която тя сякаш тъжи за изгубената си голяма любов.

През 1995 г., няколко години след развода им, по време на наградите Most Fashionable Artist на VH1, Мадона получава наградата си от Шон Пен. Двамата се задържат в прегръдка малко повече и хората полудяват. Толкова, че се заговаря за ново събиране. Ние, хората, сме такива – винаги се надяваме, че това, което е счупено, може да се поправи, и търсим примерите, за да си дадем кураж да поправим собствените си счупени връзки. Но е невъзможно.

Мадона и Шон Пен за нас е връзка, каквато е била за родителите ни тази между Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън – невъзможна, разрушителна любов. И двамата са еднакви, сякаш създадени един за друг, но толкова идеални заедно, че са очевидно обречени.  

За Мадона 1985 г. е началото на всичко. Успехът връхлита под формата на Like a Virgin, но и с Love Aid, „Отчаяно се търси Сюзан“ и срещата й с Шон на снимачната площадка на Material Girl. Мери Ламбер, приятелка на Шон Пен и режисьор на клипа, е официално лицето, което ги запознава. Когато Мадона го вижда в ъгъла – момче с кожено яке и слънчеви очила, моментално разбира, че това е Шон Пен и че ще се влюбят и оженят. И така става. Запознават се на 10 януари, а на 16 август, на 27-ия й рожден ден, се женят. Сватбата им е в Малибу, а идеята е била да бъде запазена в тайна.

Само че не става така. Tова всъщност е от първите случаи в историята, в който папараците демонстрират технолoгичното си предимство – въоръжени с телеобективи и летящи над мястото с хеликоптери, те до такава степан изнервят Шон (който по това време е на 25), че той излиза и стреля във въздуха, а на пясъка изписва „Майната ви“. 

По това време той е разглезено момче от Холивуд (с майка актриса и баща режисьор) – арогантен, самоуверен, агресивен. След случката на сватбата им тонът на връзката им се променя. Шон е капризен, пие, освен това е агресивен не само срещу папараците, а и срещу жена си.

Първият й опит да се раздели с него е


през 1987 г., когато подава молба за развод, която после оттегля. Безспорно двамата се обичат и са много магнетична двойка – тя е звездата, на която всичко й се получава, а той е като лъжичката катран в меда, като камъче в обувката, нещо несъвършено в живота й, което иначе липсва. Между тях има чудовищна химия.

Като всички легендарни двойки, и те решават да участват в общ филм. „Шанхайска изненада“ е пълен провал, който следва една агония с безкрайни скандали по време на снимките. Шон дори не се появява на пресконференцията.

Краят идва през декември 1988 г., когато той се прибира вкъщи много пиян, връзва я за стола и няколко часа я обижда и й крещи, заплашвайки я с бухалка за бейзбол. На следващия ден Мадона подава молба за развод. Оттегля обаче обвинението, което би изпратило Шон в затвора (предишната година е прекарал 33 дни в затвора за нападение над папарак).

През 2010 г. Шон признава вината си за провала на брака им.

„Не си спомням да съм говорил нито веднъж с нея за четири години. И въпреки това беше специална. Само че аз не си давах сметка. Живеех в свой свят, бях много разглезен и пиех страшно много.“

Развеждат се след 4 години брак, но остават във връзка. Той я подкрепя в нейните опити като режисьор, а по време на снимките на Milk постоянно е на телефона с нея. Сега,, когато той е разведен с Робин Райт, а тя – с Гай Ричи, отново се възражда рефренът, че Мадона и Шон ще се съберат. Това, разбира се, не се случва – тази двойка може да съществува, само когато не е заедно.

През 2016 г. Мадона и Шон са заедно на събитие в Маями, където тя му казва пред всички „Още съм влюбена в теб“. Двамата се появяват заедно и на галавечеря през същата година. През март тази година в интервю със Стивън Колбер Шон Пен казва, че обича бившата си съпруга „страшно много“. И той, и тя знаят чудесно какво искат хората... 

Само че когато нещо се счупи веднъж, не може да се поправи. Някои любови са пропилени и дори тези двама души, които очевидно са родени един за друг, да намерят някакъв път един към друг, той ще бъде различен. 

А носталгията ни по тази любов е просто носталгията ни по 1985 г. Когато всички бяхме like a virgin, влюбени в лошото момче. И когато започна всичко.