Любов и други бедствия

Моят годишен списък

Не е важно колко е дълъг списъкът, важно е колко далеч ще те отведе и дали ще стигнеш до крайната си цел. Често моят е изпълнен с разнородни цели, които ми помагат да се превърна в човека, който искам да бъда след време.

Моят годишен списък

Вече повече от петнайсет години правя списък от неща, които искам да постигна през новата година. Благодарение на него успявам да погледна напред, да преосмисля грешките си, да видя пропуските, да осъзная проблемите, да се поуча от околните, да открия решенията, да се опозная, да се развивам и да открия начин да постигна това, което желая.

Този списък е изключително важен за мен, макар и невинаги да съм го признавала. Съставянето не е лесна задача, отнема време и изисква готовност да приемеш нещата такива каквито са, често не особено приятни и удобни.

Не е важно колко е дълъг списъкът, важно е колко далеч ще те отведе и дали ще стигнеш до крайната си цел. Често моят е изпълнен с разнородни цели, които ми помагат да се превърна в човека, който искам да бъда след време. Понякога не успявам да постигна всичко, което съм планирала, но обикновено съм много близо до това, което в крайна сметка целя.

Малко хора знаят, но вследствие на моя списък съм постигнала много неща, някои от които повече от конкретни:

 • Започнах работа в Ogilvy, две години след като задачата беше включена в списъка ми и пет седмици след като видях обявата във в. „Капитал”: “Fresh blood needed”. Все още помня въпросите, които ми задаваха на двете интервюта, на които бях поканена. Мисля, че никога няма да ги забравя.
 • Станах една от най-добрите, за да не предам доверието, което ми гласуваха, а и защото исках да бъда такава
 • Създадох връзка с човека, когото обикнах на осемнайсет и вече повече от седемнайсет години не се нуждая от друг.Родих две деца, точно толкова на колкото мога да се раздам в момента, макар винаги да съм искала да имам три – не знам, може и да имам, но няма да е скоро.
 • Разбрах, че не само Аз-ът и така наречената кариера е важна и открих, че хората около мен също са. Благодарение на тези две прозрения и още съвсем малко – напуснах работата си, където мислех, че ще се пенсионирам.
 • Обикнах свекърва си – напълно в противоречие с установените правила и порядки.
 • Открих, че мога отново да обичам това, което правя – едва две години и половина след като напуснах предишната си работа.

Днес отново съставям своя списък и осъзнавам още колко много път ми предстои да измина. Страх ме е, че ще е трудно и не искам да се проваля, но повече ме е страх от переспективата да не опитам. Не обичам хората, чиито съдби са „предопределени” от страховете им. Обичам хората, които могат да мечтаят и имат смелост да следват мечтите си и нещата, в които вярват.

С изгрева на 2014 г. искам да поставя началото и да променя много неща. Вярвам, че ако постигна дори една част от тях, ще бъда щастлива и горда от резултатите. Надявам се да успея да намеря най-добрия начин да се справя с всичко, което съм си поставила за цел.

И така, моят списък за 2014 г.:

 1. Искам отново да мога да вярвам и да се доверявам на хората. Толкова много разочарования съм изпитала, че загубих дори способността си да давам шанс да покажат какви са. Тази година ще повярвам, че мога да вярвам.
 2. Искам да науча големия си син, че животът не е само приятни и забавни преживявания, но без да го лишавам от детството му.
 3. Искам да започна отново да спортувам редовно.
 4. Искам да се науча да искам помощ. Това определено не е сред най-силните ми страни.
 5. Искам да направим „Момичетата” още по-вълнуващи, интересни и успешни.
 6. Искам да успея да накарам повече хора да повярват в нас и да ни се доверят.
 7. Искам да започна отново да „Обичам да обичам”.
 8. Искам да посетя Марсилия.
 9. Искам да намерим пари за идеите, които имаме за „Момичетата”.
 10. Искам да не загубя тръпката и желанието за работа.
 11. Искам да започна да създавам нови приятелства.
 12. Искам да не загубя способността си да виждам в переспектива. Напоследък съм се затрупала с всевъзможни неща, които ми пречат да „свързвам точките”.
 13. Искам да престана да мърморя, неприятно ми е да призная, но напоследък често ми се случва.
 14. Искам да бъда добра майка и да не се карам толкова на Криси.
 15. Искам да започна да излизам по-често.
 16. Искам да се науча да забравям за проблемите и да не ги нося вкъщи.
 17. Искам никога да не разбера какво е да се разпадне връзката ти.
 18. Искам да се науча да казвам директно какво искам, а не да разчитам, че хората трябва и е редно да се досетят.
 19. Искам никога да не стана егоист, но винаги да си знам цената.
 20. Искам да докажа, че не е нужно да си лицемер, за да успееш.
 21. Искам винаги да искам да помагам на хората и никога да не загубя тази способност.
 22. Искам винаги да забравям лошото, точно както досега.
 23. Искам никога да не се връщам назад в миналото и да не се съсредоточавам върху силата на голямото "Ако бях...".
 24. Искам да не загубя способността си да искам.

Нямам представа колко от тези неща ще постигна. Истината е, че една година е достатъчно дълъг период, за да успея и достатъчно кратък, за да се проваля.

Не знам, ще видим...