Любов и други бедствия

Поколението Z - един от десет е в сериозна връзка

Кариера, независимост и финансова стабилност са с приоритет пред сериозната връзка

Среща, тръпка, лафчета, питиета-две-три и секс. Вече не.

Младите хора от поколението Z не се срещат и не правят секс по същия начин, както предните генерации. По-прагматичен ли е подходът им във връзките? С какво днешните 20-годишни са по-различни от предишните млади? 

Защо отлагат сериозните си връзки и брака и въобще вярват ли в романтиката? Колежаните от Йейлския колеж споделят в проучване на Daily News разбиранията си за новия начин на мислене. „В моите представи днешните 20-годишни са против дългите връзки. Предпочитат по-кратките или никакви отношения, които не причиняват вреди", казва 23-годишният Лий Чо. С други думи, това, което е различното днес за младите, е, че чакат да се установят и се отдават на живот без партньор. Поколението Z не са склонни да имат дългосрочни връзки, защото са по-интровертни и не търсят толкова задълбочени отношения. 

Все по-голям брой изследвания потвърждават това впечатление: поколението Z изглежда са приели прагматичен подход във връзките си и не правят толкова много секс.

„Те осъзнават, че може да имат различни партньори в различни моменти от живота си, които могат да отговарят на различни нужди“, казва Джули Арбит, глобален SVP на Insights във Vice Media Group. В нейното изследване се разглеждат случаите на 500 респонденти от Великобритания и САЩ, предимно от поколението Z и милениали, някои от които са от поколението X. Според анкетите, само един от 10 души от поколението Z е в сериозна връзка. 

Други изследователи са стигнали до подобни заключения. Според проучване за поколението Z в Индия, 66% от респондентите приемат, че не всички връзки ще бъдат трайни, като 70% категорично отхвърлят „ограничаваща романтична връзка”.

Както изследователите, така и представителите от поколението Z обясняват това с няколко фактора.

1. Това поколение навлиза в зряла възраст през особено труден период, белязан от пандемията на Covid-19, изменението на климата и финансовата нестабилност. Мнозина смятат, че трябва да постигнат стабилност за себе си, преди да въведат друг човек в живота си. По-активното комуникиране онлайн от друга страна дава възможност на поколението Z да се изразява по-добре с езика на интернет. Като цяло по-бързо се правят нови запознанства, но трудно се поддържат трайни отношения. Според поколението Z, вкусовете на хората за музика, филми и начин на хранене и живот говорят много повече за човека и това лесно може да се проследи в интернет. 

2. Сред поколението Z се наблюдава значително намаляване на придържането към бинарния пол, т.е. все повече хора имат интерес да изследват своята сексуалност. В това число те са склонни да опитат връзки с хора от своя пол, отворен тип връзки или полигамни отношения. Има и тенденция към асексуални връзки, в които интимните отношения почти липсват.

Продължава на сладващата страница...


3. Представители на генерацията Z са свръхфокусирани върху себе си и това не е, защото са егоисти. Те знаят, че са отговорни за собствените си успех и щастие и знаят, че трябва да могат да се грижат за себе си, преди да поемат грижа и за някой друг. 

4. Искат финансова стабилност в несигурните времена на 21 век. "През 60-те и 70-те години на миналия век средностатистическият 25-годишен мъж можеше да издържа семейство с доходите си и да не очаква жена му да работи.“, казва Стефани Кунц, директор на изследванията и общественото образование към базирания в САЩ Съвет за съвременни семейства. За  хората от поколението Z идеята, че 25-годишен може да издържа цяло семейство и жена му да остава вкъщи, вече не отговаря на съвременните представи и за някои дори изглежда назадничаво и смешно. Вместо това, поколението Z дава приоритет на изграждането на кариера, която да развие такива качества у индивидите, че те да бъдат привлекателни за партньора. Т.е. кариерата изгражда идентичност. Това съвсем обяснимо удължава пътя към брака. „На хората им отнема все повече време, за да установят кои са и дали са готови за сериозни отношения, защото им отнема все повече време, за да постигнат финансова стабилност.“, заключават изследователите.

5. Незавимисимостта е по-важна от романтичната връзка. Може да звучи грубо за представителите на предните поколения, но днешните млади на 25 г. + предпочитат да живеят така. „Рядко се случва приятел да каже: „Ще се преместя, за да мога да бъда с партньора си“, смятат младите. Те се фокусират върху това, което е най-добро за кариерата и как с тези пари могат да пътуват и да впишат живота и програмата си в тази на другия е по-важно за тях. 

6. Финнасовата независимост предпоставя създаването на нови запознанства. В това отношение възниква и друго препятствие: ако нямаш финансова възможност да си в социалните групи на приятелите си, няма как да си част от техния живот и да се срещаш с подобни хора. Изследванията на социолозите показват, че тези, които се затрудняват да изградят кариера, е по-малко вероятно да ходят на официални срещи в сравнение с милениалите, както и да имат същия стандарт на живот.

Заключението на социолозите от изследването е, че поколението Z не се отказва от голямата любов. Просто я отлагат във времето и средностатистически се установяват с трайни отношения в средата на своите 30 години.