Любов и други бедствия

„Секс до дупка“

Защо правите малко секс? Защо почти не правите или напоследък въобще не сте?

„Секс до дупка“

Всичко започна от една нощ на плажа Корал, където почивах няколко дена по пясъците и си лягах и ставах със слънцето. Един приятел сърфист ме изкуши за дълга нощ из барове, където срещнахме достатъчно бивши любовници и гаджета, за да ми каже задължително да изгледам няколко сезона на американския сериал„Калифорникейшън“ – реплика на факта, че бях на почивка очевидно без секс. „Секс до дупка“, както е преведен на български, ме провокира да забележа колко много хора колко малко секс правят.

Защо правите малко секс? Защо почти не правите или напоследък въобще не сте?

Това е отворен въпрос, отговорът на който сред мои приятели и познати варира в следния диапазон: „нямам време“, „защото съм правила толкова много, че вече искам да е с любов и да е специално“, „защото става сложно, а не искам“, „добре ми е със стари любовници от време на време“, „не искам да поемам отговорност“. Отговорите идват от хора между 35-45 години, стилни, добре изглеждащи и поддържани, някои дори красиви, с професии и средни до високи доходи, с активен социален и културен живот.

„Глава“ беше краткият отговор на подобен въпрос в един филм. Мисленето ни отдалечава от естественото, инстинктите и тялото ни. Прави ни ходещи глави. Модерното общество убива либидото, установи британско проучване, в което участвали 15 хил. британци на възраст от 16 до 45 години. Не помня откьде съм си записала този цитат, но нищо ново: напрежение, страх от загуба на работа и липса на пари и социални мрежи.

Единственият сигурен факт в живота е смьртта и липсата на смисъл. И както мъдрецът Копт в една от книгите на Коелю говори на нетърпеливите и отчаяните, болката е неизбежна и нашата тревожност и притеснение няма да помогнат. След като приемат, че имат ограничен контрол върху съдбата си, стават в състояние да се издигнат над страха си, да се насладят на момента и да съсредоточат вниманието си върху по-големи въпроси като красота, секс, успех и любов.

Нямам никакво намерение да обяснявам защо сексът е добър за нашето здраве и благополучие, нито да разказвам за даоистките техники за лечебна любов. Ако някой се съмнява, да пробва, а който не се съмнява, да си припомни. Останалите – смелчаците, които ритмично изследават интимните страни на общуването – продължвайте, имаме нужда от вас. Наскоро един мой близък отказа секс със сълзи на очи и наранено его. Не искаше да рискува болката от раздялата след свързването. Голотата, както и сексът, са дълбоко свързани с уязвимостта. Смелостта се ражда от уязвимост, а не от сила. Наскоро попаднах на изследванията на Брен Браун за смелостта на уязвимите. Да съм гола е олицетворение на това как се чувства уязвимостта. Да си уязвима е да имаш смелостта да дръзнеш, за да се оставиш да те видят и да живееш от сърцето си. Голотата и сексът те изправят пред страховете и те освобождават. Харчим толкова много пари за дрехи, но някои от най-хубавите моменти в живота са без тях. Именно тогава  имаме възможност да се освободим физически, умствено, емоционално и духовно. Голото тяло решава всички проблеми, както Касиел написа наскоро на ФБ стената си.

И все пак в подкрепа на неправещите секс идват совите. Сексуалното желание, също като совата, не е винаги това, което изглежда. Сексуалното влечение не винаги е физическо желание за секс. “Понякога може да означава точно обратното – мощен духовен импулс, който се опитва да пробие пътя си до съзнанието ни, но вместо в психологическа, го преживяваме във физическата му форма.”  Има и друг начин, обаче, като Изида в древногръцкия текст “Жрицата Изида до нейния син”, която отказва сексуална близост на ангела, а вместо това иска да получи знание от него и му казва да почака.

Това е един от вечните конфликти – конкретно ли да преживеем сексуалния импулс или да го възприемем символно? Казва се, че чрез блокиране и забавяне на един физически порив се стига до прогрес в съзнанието. От друга страна, често се случва хората да имат големи затруднения и да смятат, че причината е психологическа, докато не преживеят нещо физическо и целият проблем отпадне. Фройд генерализира на базата на по-често срещания феномен, че винаги когато блокираме инстинкт, той се манифестира на друго ниво.

Паралелът между понятието за либидо и разбирането за кундалини в духовната традиция на Изтока е очевиден. Може да изберат да се изразят по сексуален начин, но може да изберат да се изразят и в други форми. Кундалини, “спящата змия” в основата на  гръбначния стълб, основната жизнена енергия, с която сме се родили, в непробуденото си състояние се реализира в конкретните материални форми на сексуалните взаимоотношения, а когато започне да се изкачва нагоре по централния енергиен канал и достигне до чакрата на върха на главата, нейното издигане води до себереализация или просветление.

За мен ключът е в изчакването, така мъдро подсказано от Изида. Но е и важно всичко да бъде с мярка – и изчакването, и влечението, и нивото на уязвимост, което можем да понесем.

Пет ключа към по-добро сексуално случване

1.   О, тялото! Забележете го, но не в огледало: затворете очи и насочете мисълта си плавно по тялото си, последователно следвайки извивките и органите от върха на пръстите до върха на другите пръсти. Тази техника, още позната и като йога нидра, освен мощен лечебен ефект, ако е придружена с визуализации, има и съединяващ ефект. Обединява тялото със съзнанието и сегашния момент – веруюто „тук и сега“.

2.   Танцувайте: сестра ми, мъдро и със замах на самолечител, преди няколко месеца си купи много скъпи червени обувки за танци, които започна да носи в дамската си чанта, а оттогава й се случиха поредица от знаменити промени в личния живот; ако сте срамежливи, пробвайте вкъщи на дива музика, както и вълшебната медитация Пет движения.

3.  Носете си новите дрехи: великото стихотворение на Стефан Цанев звучи актуално и адекватно дори и за такава тема.

4.   Говорете за секс: огледайте се и разговаряйте за това с близки, познати и непознати. Гарантирам интересни завръзки, учудващи проникновения и спорадичен щастлив край.

5.   Общувайте с природата: това е може би най-важното и ефективно нещо, което можете да направите за нередовния си или несъществуващ сексуален живот; подивейте – може и малко, но редовно.

----------- Профил и други статии на Лилия София Попганчева