Mish Mash Fest

5 чудесни причини да посетим панаира на книгата

Всяка година се връщаме на панаира на книгата по няколко пъти, защото няма как да видим всичко само за ден.

5 чудесни причини да посетим панаира на книгата

Всяка година се връщаме на панаира на книгата по няколко пъти, защото няма как да видим всичко само за ден. И този път ви разказахме за първите си впечатления в морето от книги, но след това проверихме по-подробно програмата за уикенда, за да се върнем пак и да купим още книги и подаръци, този път и с автографи на някои от любимите ни автори. Сред разнообразието на панаира избрахме пет неща, които определено не са за изпускане. 

Софийски литературен фестивал – организиран от ИК „Колибри”, фестивалът е една чудесна възможност да се срещнем с любимите си български автори и с някои от най-големите имена на балканската литературна сцена. Авторите – гости са наистина звезди в родината си, а някои от тях и по света. Диалозите с българските им колеги ще докажат, че нашите автори са напълно достойни партньори в европейския литературен диалог. За онези, които вече са чели произведенията на Михайло Пантич, Гоце Смилевски, Дан Лунгу, това е още едно докосване до света на тези талантливи писатели, а ако сте пропуснали – може да си купите книгите им от щанда на „Колибри” и то с намаление. Излишно е да представяме българските участници – Емилия Дворянова и Алек Попов са сред любимите ни автори, при това техният светоглед и творчество по много интересен начин напомнят за тези на събеседниците им . Безспорно интересна аналогия, която обещава емоционални срещи.

Дискусиите са на 14 декември, събота – в 16 часа Гоце Смилевски с Емилия Дворянова, в 18 часа Алек Попов с Дан Лунгу.

Автографи от любими български автори на щанда на издателство „Сиела”. За нас това е важно – защото е една възможност да кажем лично на любимите си български писатели колко смислени и емоционални часове са ни подарили техните книги, че подкрепяме усилията им да създават изкуство в условия, в които това не е нито печелившо, нито престижно.  Сигурни сме, че едно „Благодаря” от читателите значи много за тях, а книга с автограф е подарък, който няма цена.

Ето и внушителният списък от любими писатели, които са на разположение за среща: Мирослав Пенков и Захари Карабашлиев – 13.12 /петък/от 17.30 ч., Иво Сиромахов – 13.12/петък/от 18.30 ч., Алек Попов – 14.12/ събота/от 11.00 ч., Калин Терзийски и Капка Касабова– 14.12/събота/ от 12.00 ч., Людмила Филипова – 14.12 /събота/от 16.00 ч.

Шест дни в библиотеката на Егмонт – тази година изглежда хората от издателство „Егмонт” са вложили най-много въображение в програмата за панаира, за да има достатъчно причини  да се връщаме на щанда им отново и отново. Всеки ден си има своя тема, книгите за която са намалени с 20%, а избрани читатели могат да спечелят награди. Започвайки с новите истории на Рик Риърдън, които сме сигурни, че никой няма да чака да чете след Коледа – децата са най-нетърпеливите читатели; пак за тях има ден на илюстрованите книги (събота), когато  малките читатели с късмет ще получат и дискове с приказки и балони.  Петъкът е ден на любимата ни Елиф Шафак – онези, които споделят кое е тяхното „сладко вдъхновение”, могат да получат книга от нея по избор. Признаваме – труден избор!

Неочакваните изненади - Те са много и навсякъде, така че не мислете, че знаете какво ви очаква. Руски филми за големите имена в литературата, направени с огромна почит към миналото. Срещи с любими автори – Юлия Спиридонова-Юлка в събота в 11 часа на щанда на "Кръгозор", Георги Госопдинов в събота в 12 часа на щанда на "Жанет 45" и пак там среща с Радостина Ангелова в 14.30. Представяне на аудио-книгата „Сестри Палавееви“, четена от Стоян Алексиев, продавачката е слънчево момиче с „партизански“ дрехи. Книга за българския комикс, чиято история е на повече от 100 години и с която получавате специална оригинална картина с автограф от някои от най-добрите илюстратори. Представяния на книги и изложби на български художници и още, и още.

Подарък от момичетата от града - Тази година и ние искахме да станем част от празника на книгите и затова подаряваме на всички, които си купят книги на издателствата „Колибри”, „Сиела” и „Егмонт”, разделител от „Момичетата от града”. Сигурни сме, че малкият ни подарък ще ви е полезен и ще ви напомня за споделената ни любов към книгите и красивите малки неща. 

Ще се видим при книгите!