Mish Mash Fest

5 места за кафе с книга в София

Вече не е нужно да търсим тихо място, където да дочетем интересната книга, която носим в чантата си. Тези места са известни, атмосферата неповторима, а романът, който носим с нас може да почака, защото неизменно ще бъдем заинтригувани от някое ново четиво, подредено на лавиците. Книгата влезе не само в заведенията, но и се превърна в обичайно допълнение към чашата кафе или чай и искам да припомня няколко места, които щедро ни подаряват минутите на това усамотение.

Спомням си откриването на първата кафе-книжарница в София. Беше толкова топло и влажно, че бях на косъм да се откажа и да пропусна събитието, но отидох. Все пак се сбъдваше моята мечта – в София да има място, където интериорът да бъде пълен с книги и да предлагат кафе. Спомням си разговорите на това откриване, вариращи от предсказания за бърз фалит до тези, в колко културна се превръща София. Заведението оцеля и изглежда все по-хубаво, а само няколко години по-късно ние се радваме на избор с много места, където книгите са буквално на една ръка разстояние, а кафето е прекрасно. Вече не е нужно да търсим тихо място, където да дочетем интересната книга, която носим в чантата си. Тези места са известни, атмосферата неповторима, а романът, който носим с нас може да почака, защото неизменно ще бъдем заинтригувани от някое ново четиво, подредено на лавиците. Книгата влезе не само в заведенията, но и се превърна в обичайно допълнение на чашата кафе или чай и искам да припомня няколко места, които щедро ни подаряват минутите на това усамотение.

1. Orange Books Café, ул. „Граф Игнатиев“ 18

Това е първата голяма кафе-книжарница на София, намираща се на четвъртия етаж в книжарницата Orange на Графа. В един период това беше „моето място“, независимо дали исках да прегледам  новите заглавия, излезли на пазара и да посветя някой и друг час на усамотеното четене или имах уговорена среща с приятел. Това определено е мястото, където винаги има тиха музика, кафето е хубаво, баристът усмихнат, а книгите са навсякъде. Любимият ми номер е да пристигам в заведението поне 40 минути преди срещата, за да почета сама. И истината е, че винаги си купувам поне една книга, с която не мога да се разделя.
 
2. Paper Cake, ул. „Г.С. Раковски“ 122

Вече писах за този малък книжен рай, но няколко думи никога няма да са излишни. Това е мястото, което едновременно събира много книги и красиви предмети. Ръчно изработените лавици придават на мястото неповторим чар, а книгите идеално се вписват в декорацията. Царицата на менюто е лимонадата, която е наистина неповторима, а на рафтовете могат да бъдат открити заглавия, които няма да видите на друго място, което определено е знак за специален подбор на книгите. И пак ще припомня – ако искате да се включите в bookcrossing инициативата и да оставите или вземете няколко книги може да го направите тук.

3. Greenwich, бул. „Витоша“ 37

Миналото лято „Витошка“ се сдоби с нов културен център. Именно така наричам голямата книжарница, която изникна на ъгъла и спечели симпатиите на големите и малките читатели. По много причини. От една страна, заради богатия избор на книги, издателства и малки сувенири и цветя, с които винаги може да допълните книжния подарък, който сте избрали за някого. От друга, защото долният етаж, посветен на детската литература, предлага цял куп интересни събития, игри и неизменният безплатен театър в неделя сутрин. Няма да споменавам, че капучиното е фантазия, но специално ви моля да обърнете внимание на чайовете. Няма да съжалявате, а една чаша чай и книга е комбинация, която заслужава вашето време.

4. +ТОВА, ул. „Марин Дринов“ 30

Наричам го „био-мястото“, може би защото естествения дървен материал, от който е направо това заведение придава определена свежест на кафенето. Но определено последният щрих в специфичното обзавеждане внася етажерката с книги, разположена в центъра му. Някаква магия витае около тази етажерка – всеки път щом посегна и взема някоя от книгите й, заведението утихва. Високият смях на господина на съседната маса става съвсем тих, а компанията в ъгъла започва да говори няколко тона по-ниско. Не знам какво се случва, но това е единственото място, където има книги и напитки и в което не е тихо, но четене върви спокойно. Може би това се дължи на хубавия подбор от заглавия, които заведението прави или на специфичната атмосфера, което има това място, но наистина тази етажерка е онова, нещо, без което заведението нямаше да бъде толкова свободно и различно, каквото е.

5. Апартамента, ул. „Неофит Рилски“ 68

Мястото, което всеки гост на столицата трябва да посети. На всяка цена. Това беше и остава едно от най-тайнствените заведения, в които мога да пилея часове и да не забелязвам как минава времето. За онези, които още не са усетили магията, пояснявам – всичко се крие в интимното усещане, че ти едновременно си у дома, но всъщност никак даже не си. Апартаментът е истински, с много стаи – различни по стил, музика и интериор, но всяка от тях има малко книги. След като научих за това място, няколко лекции в първо курс бяха безвъзвратно пропуснати. В началото не се осмелявах да чета изданията, подредени по пода и рафтовете и носих свои. Смятах, че не е прилично да пипам интериора, но когато едно момче смело взе китарата (отново част от декорацията) и свири на нея половин вечер, разбрах, че тук всичко е позволено. И се отдадох на любимото си занимание – бягство от ежедневието за някой и друг час, в компания на напитки, книги и приятни хора. За да усетя колко лесно мога да бъда щастлива. И да не съжалявам и секунда за това.