Mish Mash Fest

5 красиви киносалона по целия свят

Ходенето на кино е едно от любимите ни удоволствия, особено когато ни предстои среща с любим актьор, режисьор или сценарист. Но посещението в мултиплекса отдавна ни е отнело вълнението от самото събитие – влизането в киносалон, в който са се докосвали до магията поколения наред.

5 красиви киносалона по целия свят

Ходенето на кино е едно от любимите ни удоволствия, особено когато ни предстои среща с любим актьор, режисьор или сценарист. Но посещението в мултиплекса отдавна ни е отнело вълнението от самото събитие – влизането в киносалон, в който са се докосвали до магията поколения наред. София вече не може да се похвали с някое старо запазено кино, затова пък стискаме палци за спасението на пловдивското кино „Космос“, което спокойно може да влезе в тази малка и субективна класация на пет прекрасни кина по света:

 

Rex Cinema

Вестник "Дейли телеграф" твърди, че това е най-красивото кино в Англия. Кино Rex е открито на 9 май 1936 година с прожекция на филма Heidi с участието на детето-звезда Шърли Темпъл. През 70-те години на миналия век е превърнато в зала за бинго, след това е затворено за повече от 20 години. Последният ремонт, преди повторното му отваряне през 2004 година, превръща киното в луксозна зала с масички и удобни столове. Вместо първоначалните 1 100 места, има само 350, но пък гледането на кино в този салон е незабравимо. Залата е с изцяло запазен дизайн в стил Арт деко и, разбира се, изобщо не се продават пуканки.

 

Castro Theatre

Това най-старо и най-известно кино в Сан Франциско отваря врати на 22 юни 1922 година. От тогава досега киното е собственост на едно и също семейство и вероятно това е причина историята му да е дълга и безоблачна. Записано като историческа забележителност номер 100 на град Сан Франциско, киното е характерно за улица Кастро и неоновите му букви се виждат от единия до другия край. Последната реконструкция на Кастро е направена през 2008 година, преди световната премиера на филма „Милк“ с Шон Пен, която се състои в залата на киното. И до днес в него са запазени разкошният интериор с огромен полилей, както и органът, на който се е свирело преди и по време на филмите в епохата на нямото кино.

Cine Thisio

Най-старото кино в Атина е открито през 1935 година. То се намира в подножието на Акропола и предлага незабравима гледка към най-красивия хълм на града. Киното е една от забележителностите на Атина, отворено е от април до ноември.

Odeon Leicester Square

Най-известното кино в Лондон, в което се провеждат световните премиери на британските филми с тържествени церемонии и червен килим. Киното е открито през 1937 година с 2 116 места, а седалките до една били тапицирани с имитация на леопардова кожа. Гледката сигурно е била впечатляваща, но от първоначалния дизайн до наши дни е запазена само завесата. През годините киното е използвано за различни цели, например през войната там свири оркестърът на Глен Милър, а чести гости са Чърчил и Айзенхауер. И до днес е запазен органът, на който се свирело по време на немите филми.

Raj Mandir Cinema

Това е най-известното, а както се твърди – и най-красивото кино в Индия. Конкуренцията е сериозна, като се има предвид на каква почит е седмото изкуство в тази страна. Да се намери билет за прожекция е много трудно, обикновено всичко е разпродадено за дни напред. Киното е открито през 1976 година и има 1 000 места. Фоайето е осветено в различен цвят според това дали филмът предстои или има антракт – последното е обичайно за боливудските филми, които траят по четири и повече часа. Самото преживяване в салона си заслужава – индийската публика е една от най-емоционалните в света и не само, че вика и пляска по време на прожекциите, но понякога хората в залата стават и танцуват заедно с актьорите на екрана.