Mish Mash Fest

5 стълби към небето

Стълбите, които водят към рая сигурно са райски красиви – поне така си помислихме като видяхме тези пет, които избрахме сред още много други места с красиви стълбища, които сме посетили или за които мечтаем.

5 стълби към небето

Стълбите, които водят към рая сигурно са райски красиви – поне така си помислихме като видяхме тези пет, които избрахме сред още много други места с красиви стълбища, които сме посетили или за които мечтаем.[[more]]Да се стигне от един етаж до друг често не е само скучно катерене по стълби, а цяло преживяване – във Виена например има къщи, чиито стълбища са доста по-красиви от апартаментите. Прекрасни стълбища имат и сградите в Париж, Буенос Айрес, а дори и една малка къща до „Вила Росиче“ в София, в която са запазени мозайките и парапетите от началото на миналия век. Изобщо красивите стълби са нещо, за което си струва да се оглеждате внимателно. Ето пет от любимите ни:

Франция, долината на Лоара, Chateau de Chambord

Построен през 16-ти век, за почти две десетилетия от 1800 строители, този замък е един от най-интересните образци на архитектурата от онова време. Има хипотези, че проектът му е дело на Леонардо да Винчи. На него се приписва и авторството на най-интересното от общо 84-те стълбища в замъка. Състои се от две спирали, които не се срещат, така че ако двама души се качват едновременно, може да не се видят помежду си, високо е три етажа и е осветено от красиви прозорци със скулптури между тях.

Италия, Капрарола, VillaFarnese

Строежът на вила Фарнезе е започнат през 1504 година като лятна вила на папа Пол ІІІ. По-късно семейството му я достроява и преустройва многократно. Вилата е пететажна, като всеки етаж има различно разположение на стаите и различни функции. Не само стаите и салоните, но и цялото стълбище е изрисувано с фрески.

Париж, LePetitPalais

Един от по-малко посещаваните музеи на Париж, но един от най-красивите. Построен за Световното изложение в Париж през 1900 година от Шарл Жиро, той става музей още през 1902 година Основното, което има да се види в двореца, е самият той - с красив вътрешен двор, мозайки, стенописи и стълбище с изящен парапет. Музеят е безплатен.

Германия, Брюл, Augustusburg Schloss

През 15-ти век в градчето Брюл в близост до Кьолн се разполага седалището на архиепископа, който управлява от там целия регион. Първоначално построеният замък бива разрушен напълно от чужди войски през 1689 година и в началото на 18-ти век е построен в сегашния си вид. А прекрасното стълбище е построено от архитекта Балтазар Нюман, поканен специално за целта. Замъкът е разрушен през Втората световна война от бомбардировки и артилерийски обстрел, но днес е възстановен напълно.

Париж, Pompidou Centre

Центърът за модерно изкуство Джордж Помпиду е построен между 1971 и 1977 година от италианските архитекти Ренцо Пиано и Джанфранко Франчини и англичанина Ричард Роджърс. Общо в конкурса участвали 681 проекта. Дизайнът на сградата бива описван като „любов от втори поглед“. Приеман отначало с недоумение, в течение на времето центърът променя напълно самата идея за музей – от място за пасивно възприемане на култура до средище за социален обмен. Всеки от елементите на сградата е оцветен в специален цвят, вид културен код. Част от преживяването е движението от един етаж към друг, което става по изнесените пред сградата асансьори и ескалатори, а гледката от по-високите етажи е незабравима.