Mish Mash Fest

Пет любими онлайн радиостанции

Отдавна съм приела за неизбежен безрадостния радиопейзаж в България, където в едната крайност са попфолк станциите, а в другата - тези, които пускат евро-транс, ако знаете какво значи това... По средата са ретро каналите, от които се лее Шатовалон и Чебурашка и страшно-затрогваща-музика от младостта на музикалния редактор.

Пет любими онлайн радиостанции

Отдавна съм приела за неизбежен безрадостния радиопейзаж в България, където в едната крайност са попфолк станциите, а в другата - тези, които пускат евро-транс, ако знаете какво значи това... По средата са ретро каналите, от които се лее Шатовалон и Чебурашка и страшно-затрогваща-музика от младостта на музикалния редактор. Всички нормални радиостанции, които имаха смелостта да пускат различна музика в една униформена до болка интонационна среда, между тях – Тангра и RFI България, загинаха под напора на безвкусицата и пошлостта. Но не това искам да ви кажа. По-скоро искам да споделя своите любими онлайн радиостанции, които можете да слушате с радост на работното си място. Както и хубавото чувство, че добрата музика не може да си тръгне от нас, ако сами не я пуснем.

 

Радио Бинар, Дуенде

Радио Бинаре е онлайн радиото на БНР, в което можете да слушате не толкова популярни стилове като инди и алтернативен рок, чилаут и пънк джаз. Един от неговите канали се нарича Дуенде и обединява браз-електро, боса-нова, фламенко, джаз, болеро, танго… Музикален редактор е Людмил Фотев, небезизвестен меломан, съосновател на фестивала Jazz+ и бивш директор на българската секция на Radio France Internationale, оле!

Jazz FM Radio

Освен на 104 мегахерца програмата на Джаз ФМ може да се слуша и онлайн. Освен класически и съвременен джаз и суинг, можете да слушате и lounge музика тук.

Jazzradio.fr

Това е френско онлайн радио с около 30 различни канала, които обхващат всички аспекти на джаз музиката – латино, контемпорари, електро-суинг, груув и пр. На мен лично най-много ми харесва Only women, където мога да слушам най-разнообразна, но при всички случаи емоционална и красива музика.

BBC 3

Ако обичате класика като мен, трети канал на BBC е чудесен избор не само заради добрата плейлиста, но и заради великолепните изпълнения, които ще чуете там.

Радио Бинар, Инди

Каналът на Бинар, по който Илиян Ружин пуска инди и ъндърграунд рок и на практика почти единственото място в българския радиоефир, в което можем да чуем групи като CHVRCHES