Mish Mash Fest

Пет модни ревюта на Victor & Rolf, останали в историята

След Александър Макуин, най-запомнящите се модни ревюта са дело на Виктор Хорстинг и Ролф Снорен, без които модата през последните две десетилетия щеше да е много по-скучна.

Пет модни ревюта на Victor & Rolf, останали в историята

След Александър Макуин, най-запомнящите се модни ревюта са дело на Виктор Хорстинг и Ролф Снорен, без които модата през последните две десетилетия щеше да е много по-скучна. Ако тези имена не ви говорят нищо, то е защото ги познавате с името на модната им къща Victor & Rolf, която тази година навърши 20 години.

По този случай Виктор и Ролф направиха първата си кутюрна колекция от повече от десетилетие насам, като цялото представяне беше в японска градина, в която на определени места бяха разположени моделите, облечени изцяло в черно. Колекцията, подчинена на идеята за хармония и покой, е била изкупена предварително от анонимен колекционер.[[more]]През последните 20 години всяко ревю на Виктор и Ролф е било незабравимо и много по-близо до театъра, отколкото до модата. В момента в модните столици на света се провеждат или предстоят техни ретроспективни изложби, но ние едва ли ще ги видим. Затова пък можем да си спомним за пет от най-добрите им представления, останали завинаги в историята на съвременната мода:

Haute Couture 1999/2000

На подиума излиза само една манекенка, върху която са облечени едновременно всичките 10 модела от колекцията. Дизайнерите ги свалят един по един. Името на представлението предвидимо е „Матрьошка“.

Черната колекция 2001/2002

Всички дрехи са черни – това е ясно. Черни са и манекенките – тоест изцяло боядисани с черна боя. Да се измият им отнело няколко дни. Репетиция на това шоу, разбира се, нямало, така че едва в деня на ревюто Виктор и Ролф видели страхотния ефект от своята идея. Самите те излезли да се поклонят също боядисани в черно.

Шоу за една жена 2003/2004

Разбираме Виктор и Ролф напълно, защото тази жена е Тилда Суинтън. Приятелка и муза на дизайнерите, тя открива и закрива ревюто под думите на песента There is only one, а всичките 32 манекенки на подиума са гримирани да приличат на нея – рижа къса коса и много бяла кожа.

Шоуто с Тори Еймъс 2005/2006

Тори Еймъс пее на живо 15-минутната си песен Take Me with You, докато манекенките се разхождат с възглавници, зашити направо към дрехите. В крайна сметка, това е ревю за зимния сезон, а какво по-хубаво от това да си поспиваме до късно и да слушаме меланхолична музика.

Ревюто с Ройшин Мърфи 2010/2011

Ройшин е известна с ексцентричния си гардероб и неповторимо присъствие на сцената. Голяма заслуга за това имат нейните приятели Виктор и Ролф. Това е причината певицата да се съгласи да пее на живо по време на шоуто им, макар че е в последните дни на бременността си. Наистина, дизайнерите са се погрижили да й направят рокля, която напълно да скрие корема й.