Мода

5 френски бранда за мода, които заслужават внимание

Клишето за "французойката" в модата е добре познато и от години се подхранва от филми като "Емили в Париж". Но виизята с раирана блуза, смело разпусната коса, висяща от ръката чанта и балерини, завършващи аутфита, не отразява изцяло френския шик. Представяме ви нашите топ 5 френски марки, които заслужават внимание.

5 френски бранда за мода, които заслужават внимание

Модел на шоуто на AMI - Alexandre Mattiussi за мъжко облекло есен/зима 2024-2025 като част от Парижката седмица на модата на 18 януари 2024 г. в Париж, Франция. Снимка: Getty images

Клишето за "французойката" в модата е добре познато и от години се подхранва от филми като "Емили в Париж". Но виизята с раирана блуза, смело разпусната коса, висяща от ръката чанта и балерини, завършващи аутфита, не отразява изцяло френския шик.

Модата непрекъснато се развива, а френските марки умело се адаптират към новите тенденции, без да изменят на класическия френски стил, който всички обожаваме и който в крайна сметка печели толкова последователи на френската мода. Предтавяме ви нашите топ 5 френски марки, които заслужават внимание и определено си струват парите.

The Frankie Shop

Бившата журналистка Гаел Древе открива The Frankie Shop през 2014 г. като бутик в Ню Йорк, където предлага специално подбрана селекция дрехи на чужди марки. През 2017 г. марката открива втория си обект в Париж, след което най-накрая стартира собствена колекция облекло. Моделите се радват на незабавен успех в света на модата. Сред любимите ни модедрехили са блейзърът "Gelso" и карго панталонът "Maesa".


Rouje

Марката Rouje е основана през 2016 г. от Жана Дамас, която от модел се превръща в творчески директор. Тя умело поставя винтидж отпечатък върху линията си ready to wear облекло и аксесоари. Със своите флорални рокли марката напоследък се превърна в синоним на възстановка на модели от нулевите години. Обувките в новата колекция също заслужават внимание!


MaisonCléo

Мари Дю основава френската марка MaisonCléo заедно с майка си, която е и съименничка и шие моделите, за да създава дрехи, които самата тя иска да носи. Всеки артикул се изработва ръчно във Франция от материи като коприна, памук и лен. Емили Ратайковски и Рита Ора вече са носили нейните модели!


Ami

Името на марката Ami Paris, която може да се разпознае отдалеч по логото във формата на сърце, е алюзия с френската дума за "приятел", както и с инициалите на основателя Александър Матюси. Основана в Париж, марката първоначално е само за мъжка мода, преди да пусне линията си "Menswear for Womenswear" през 2018 г. Тя се фокусира върху престижни базови стоки като плетени пуловери с деколте, бели ризи и висококачествени вълнени палта.


Sézane

Парижкият бранд Sézane, който тази година празнува своята десета годишнина, се превърна в култова марка през последните години. В момента марката се фокусира върху класическите модели в гардероба и е известна с това, че всеки сезон преиздава своите емблематични модели - като сакото "Will" или жилетката "Gaspard".