Мода

5 любими класики в гардероба ни и историите зад тях

Какво винаги имаме под ръка

5 любими класики в гардероба ни и историите зад тях

<a href="https://www.instagram.com/oliviafaeh/" target="_blank">@oliviafaeh</a>

Бяла тениска, бяла риза, сини дънки, малка черна рокля и тренчкот – всяко момиче трябва да има тези неща в гардероба си. Да, някои от тях носим почти ежедневно, а други пазим за определен повод или подходящ сезон. И ако говорим за капсулен гардероб, то те ще са напълно достатъчни, за да започнем изграждането му и да допълваме спрямо собствения си стил и нужди. Как обаче тези неща са се превърнали в класика, решават да проучат от WWD и за целта се срещат с Валери Стийл от Museum at the Fashion Institute of Technology и Каролайн Стивънсън от London College of Fashion

Дънките

Преди чакахме с нетърпение да дойде уикенда, за да ги облечем, особено онези от вас, които спазват строг офис дрескод, но тази година ни постави в ситуация, в която те се превърнаха в най-доброто разнообразие от иначе по-комфортните спортни панталони. Може би сте чували думите на Ив Сен Лоран, че много би искал точно той да е изобретил дънките. Това дело обикновено се приписва на Леви Щраус и Джейкъб Дейвис, които получават патент в края на XIX век, защото допринасят за популяризирането на дънките. Но според Валери Стийл съвсем не трябва да им се приписва ролята на изобретатели, така както не може на никого да се приписва изобретяването на сутиена, допълва тя.

Малката черна рокля

Черните и семпли рокли съществуват от XIX век, когато черната боя става по-евтина, но тази, която познаваме днес – с дължина до коляното, започва да се налага като тренд по време на Първата световна война. След нея именно Коко Шанел се свързва най-силно с появата й, но по това време има и други модни къщи, които предлагат такъв тип рокли. Според Валери Стийл Шанел успява да я наложи като стил, но не на нея дължим появата на малката черна рокля. Самата дизайнерка е казвала също, че новото, което тя е направила, е да вземе неща от мъжкия гардероб и да ги адаптира в дамския. „Шанел просто налага идеята за безупречен шик благодарение на малката черна рокля“, смята Стийл.

Тренчкотът

Още преди Първата световна война са се произвеждали шлифери, но със сигурност компанията, която се свързва с налагането им е Burberry, въпреки че със сигурност не са единствените, които са ги произвеждали. Още повече че са били част от униформата на британската армия. Не по-малка роля за налагането на тренчкота в дамския гардероб обаче има Ив Сен Лоран, който често го включва в колекциите си заедно със смокинга, който също заема от мъжкия стил, за да го наложи и при жените.

Има още...


Бялата тениска

Според Каролайн Стивънсън първите тениски са произведени по време на Мексиканско-американската война през XIX век за военноморските сили на САЩ. През 50-те години на XX век обаче актьорите Марлон Брандо и Джеймс Дийн се появяват в киното с бели тениски вместо бельо, но въпреки това тогава се приемали повече като дреха на работническата класа. След това бялата тениска започва да се използва при спортни екипи и едва през 60-те и 70-те години започва да се носи масово, като най-често е използвана като средство на нея да се изписват различни послания. Нещо, което дизайнерите продължават да правят и днес.

Класическата бяла риза

Още една дреха, която си присвояваме от мъжкия гардероб. В него тя датира от времето на Ренесанса, като тогава жените са я носели по-скоро като домашен халат. След това става важна част от мъжкия гардероб, като в съчетание с тъмен костюм е била белег за високо положение в обществото. Въпреки че днес може би свързваме бялата риза със стила на безупречните французойки, първи американките започнали да я носят, а дизайнерката, която свързваме с налагането й в модата несъмнено е Каролина Ерера.

 

Какво ще носим през декември?