Мода

5 неща, които белязаха модата тази година

С какво ще запомним 2019-а?

5 неща, които белязаха модата тази година

Снимки: Courtesy of Lancome, Courtesy of Fenty, Pinterest

Минахме през безброй тенденции и многобройни триумфи на червения килим. Но кои бяха моментите, които оставиха трайна следа в модната индустрия? 

Бумът на инфлуенсърите 

Тяхната роля продължи да бъда изключително важна и през тази година и хората, които умеят да ни повлияят така, че да купим определен продукт само заради една снимка в социалните мрежи, не спира да расте. Днес пазарът на инфлуенсърите се смята за безценен маркетингов инструмент и затова вече на много ревюта можем да видим точно тях на първия ред до знаменитости и модни редактори. Инфлуенсърите успяват да печелят милиони, превръщайки присъствието си в онлайн пространството в гарант за успех на дадена марка. Докога обаче ще продължи това?

Има още...


Смъртта на Карл Лагерфелд 

На 19 февруари 2019 г. загубихме най-разпознаваемия дизайнер в световен мащаб. Неговият активен и любопитен ум, безкрайната му жажда за знание и развитие създаваха впечатление за привидно безсмъртие, сякаш приказката може да продължава вечно. Дизайнерът бе отговорен за възраждането на Chanel и оттогава спектаклите на модната къща са като невероятни театрални постановки. Въпреки че бе очарован от историята на модата, Лагерфелд винаги гледаше към бъдещето и казваше: "Модата е за напредък, а не за памет."

Има още...


Повече устойчивост в модата

"Устойчиво развитие" се превърнаха в най-използвания израз тази година. Екологичните проблеми бяха поставени на преден план, а потребителите все повече обръщат внимание на произхода на дрехите си. Многобройните луксозни марки, като Michael Kors и Victoria Beckham, премахнаха кожените изделия. Най-голямата привърженичка на устойчивата мода обаче продължава да бъде Стела Маккартни. От създаването на собствения си бранд тя никога не е използвала кожа и винаги се е стремяла към устойчиво развитие в модата.

И още...


Модата и Риана

До края на 2009 г. Риана бе близо до фалит. Десетилетие по-късно обаче тя е най-богатият музикант в света, изпреварвайки Бионсе и Мадона със състояние от 600 милиона долара. Повечето от нейните финансови активи не идват от нейната музика (тя не е пускала нищо ново отдавна), а от партньорството й с LVMH. 

Първият й досег с модата бе през 2011 г., когато пусна колекция с Armani. Следват колаборациите с River Island, Dior, Stance, Manolo Blahnik. През 2014 г. Puma я "обяви" за свой креативен директор за дамското облекло и така създаде редица успешни колекции. Големият й моден успех обаче дойде, когато пусна в продажба линията за бельо Savage X Fenty. Дори се твърди, че точно тя е довела до срива на гиганта Victoria's Secret и отмяната на шоуто. 

През май 2019 г. тя обедини усилията си с LVMH, за да лансира собствена луксозна модна марка Fenty, с която за пръв път от своето създаване след Christian Lacroix през 1987 г. модният конгломерат въведе нов лейбъл.

И още...


Влиянието на Меган и Кейт в модата

Когато някоя от двете дами се появи с определен тоалет, търсенето му в интернет се повишава в пъти. Влиянието на Кейт и Меган върху начина на обличане на хората по света съвсем не е без значение и дори без собствени профили в социалните мрежи, те са най-успешните инфлуенсъри.

Съвсем скоро Меган се превърна в най-влиятелната модна икона за 2019 г., а носенето на определена дреха от нея помага на марки, които са близо до фалит, да претърпят огромен ръст в продажбите. 

 

А кои са най-запомнящите се сватби през 2019 г.?