Мода

6 неща, които може би не знаете за Джорджо Армани

Днес той навършва 86 години

Когато в края на миналата година го питат от немския Vogue с какво се гордее най-много, той казва: „Че създадох стил, който всеки разпознава като мой, със сигурност е постижение и нещо, което ме кара да се гордея. През целия си живот работих много, за да изградя нещо автентично и трайно. Освободих жените и мъжете от много ограничения и с това станах нещо като моден ескорт на епохални промени. Фактът, че моите творения са се запазили през времето, ме кара да се гордея“. Джорджо Армани несъмнено е един от най-отличителните дизайнери, който не само успя да наложи минимализма в модата и да го превърне в своя запазена марка, но и направи така, че звездите в Холивуд да бъдат още по-красиви и бляскави. Днес отбелязваме 86-я му рожден ден и освен че е вегетарианец, не пие алкохол и ходи облечен предимно в черно, какво друго може би не знаем за него.

Искал да стане лекар

Това призна самият дизайнер покрай кризата с коронавируса, по време на която направи няколко големи дарения на болници в най-засегнатите райони на Италия, а вместо нови колекции започна да шие защитни облекла за хората, които са първа линия в борбата с епидемията. Като млад Армани съвсем не мислел, че пътят му ще го отведе до света на модата, въпреки че освен анатомията, харесвал театъра и често правел дрехи за кукли. Твърдо бил решен да бъде лекар и учил три години медицина, след което бил повикан на военна служба. Нещо, което го отрезвило напълно, за да го откаже от лекарската професия. Завинаги.

Създава марката си на 40

Дотогава Армани работи като декоратор на витрини, както и като дизайнер на модна къща Cerruti. Създава няколко самостоятелни колекции, преди да се реши да направи собствен бранд. И може би никога е нямало да има смелостта, ако не е бил партньора му Серджо Галеоти, който му вдъхнал кураж и вяра. Продали колата си, за да започнат с минимални средства и докато Джорджо кроял в ателието си, Серджо обикалял универсалните магазини, за да предлага да продават още незавършените му модели. И въпреки че по това време Италия преживявала трудни икономически времена, първата колекция под бранда Giorgio Armani постигнала голям успех и най-вече необходимите продажби, за да продължи.

Има още...


Приятел със звездите

Обикновено, за да стигнат до знаменитостите и да ги обличат за червения килим, на дизайнерите се налага да ги ухажват много дълго време, като им подаряват дрехи. Тогава звездите се чувстват длъжни да ги носят на по-важните събития, като наградите "Оскар" например. При Армани обаче преди всичко е приятелството и за него е важно да бъде приятел с тях, а едва след това, ако вярва, че те наистина харесват неговите дрехи, би ги облякъл. Е, виждали сме почти всички известни мъже и жени да се доверяват на безупречния му вкус, нали?

Променя силуета на костюмите

Още в началото на кариерата си дизайнерът маха подплънките от мъжките сака, прави реверите по-тесни и сваля копчетата малко по-надолу. Всички помнят костюма, с който се появява Ричард Гиър във филма „Американско жиголо“ през 80-те. И представете си колко момичета са ровили в гардероба на бащите си, след като Джулия Робъртс се появява на наградите „Златен глобус“ в мъжки костюм Armani, когато получава статуетка за ролята си в „Стоманени магнолии“. Един от знаковите моменти за кариерата на Джорджо Армани. В дамския гардероб той продължава да държи своята отличителна минималистична линия, за да ни напомня с всяка своя колекция, че по-малкото е повече.

И още...


Първи спира да наема твърде слаби модели

През 2006-а Армани е първият дизайнер, който решава да не наема модели, които са с размер 0 за ревютата си и заявява, че жените трябва да имат нормално тегло и форми и най-вече – здравословен вид. Той се опитва да обедини и останалите си колеги в борбата срещу анорексията, призовавайки да спрат да работят с момичета с тегло под нормата.

Първи излъчва ревю онлайн

В края на последната Седмицата модата в Милано дизайнерът, който трябваше официално да я закрие, реши да проведе ревюто си пред празна зала и да го излъчи онлайн . Нещо, което в момента се превърна в единствен начин на големите брандове да представят колекциите си. Но Армани всъщност прави първия си live stream още през 2007 година, независимо че за мнозина това е твърде рисково, най-вече защото моделите му бързо могат да бъдат копирани. Въпреки това решава да го направи и отново да бъде различен от останалите.

 

Време за ваканция с Valentino Resort 2021