Мода

Ботушите, без които не можем

Ботушите за момичета се появили в началото на 60-те години. Наричали ги Go Go boots - изразът идвал от френската дума la gogue, която означавала радост, щастие.

Ботушите, без които не можем

Да си представим зимния си гардероб без ботуши е немислимо за съвременните момичета. Всъщност, само до преди 50 години жените изобщо не носели ботуши. Имало единствено дамски модели за езда. Ходело се с обувки целогодишно, като евентуално за по-студеното време имало модели до над глезена с връзки.[[more]]Ботушите за момичета се появили в началото на 60-те години. Наричали ги Go Go boots -  изразът идвал от френската дума la gogue, която означавала радост, щастие. Нищо чудно –за бабите ни без съмнение било истинско щастие да имат топли и удобни ботуши, с които да са елегантни и в студеното време. Първият дизайнер, чието име останало завинаги свързано с елегантните дамски ботуши, бил Андре Куреж (André Courrèges). Други модни къщи, които правели свои модели, били Мери Куант, създателката на мини полите, и Ив Сен Лоран. Любопитно, но се смятало, че ако едно момиче е с много къса пола и ботуши, това е консервативно облекло, защото голяма част от краката й са покрити. Така че жените с къси поли и ботуши изобщо не изглеждали предизвикателно по онова време.

През 70-те години на миналия век изразът Go Go boots изчезнал и дамските ботуши станали просто „ботуши“. Но всяка от нас знае, че добре изглеждащите, топли и удобни ботуши и до днес са радост за момичетата.