Мода

Цветът, който Коко Шанел превърна в символ на елегантност

Когато мислим за елегантност, първият цвят, който ни идва на ум, е черното.

Цветът, който Коко Шанел превърна в символ на елегантност

Детайлен изглед отблизо на чанта Chanel по време на шоуто на дамското облекло есен/зима 2024/2025 като част от Парижката седмица на модата на 05 март 2024 г. в Париж, Франция. (Снимка от Edward Berthelot/Getty Images)

Когато мислим за елегантност, първият цвят, който ни идва на ум, е черното. От малката черна рокля, задължителна за всеки дамски гардероб, до класическата гофрирана мини чанта - Коко Шанел буквално създаде модата и стана олицетворение на думата елегантност.

Още през юни 1933 г. Vogue пише: “В Париж жената, която знае как да се облича, почти винаги носи черно”. Без съмнение, модното списание дължи това заключение на Шанел и влиянието ѝ върху стила на дамите, което остава толкова силно (че дори и повече) и до днес.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Phoebe Soup (@phoebesoup)

Между двете световни войни популярността на черния цвят нараства и в колекциите от бижута. Ониксът и платината се съчетават с блестящи диаманти, за да създадат Арт Деко усещане.

Като гаранция за елегантност, черните визии изиграха водеща роля и в ревютата за есен-зима 2024/2025 г. Пиерпаоло Пичоли показа как се носи черно на ревюто на Valentino: "Търся светлината в черното".

Също толкова сдържан и силен тон видяхме и в колекциите на Balmain, Fendi, Hermès и Mugler. Това превръща черното в един от най-неизбежните нюанси в гардероба, който със сигурност ще остане и в бъдеще

Черните бижута, които кралица Виктория въвежда като символ на траур след смъртта на съпруга си Алберт през 1860 г., бързо се отърсиха от тъмната си слава и станаха повод за тържественост и елегантно.

Черните бижута завладяват не само модния подиум, но и стрийт модата

Малко след Седмицата на модата в Париж, много звезди бяха забелязани да носят черни бижута като част от стрийт модата - от Зоуи Кравиц до Кендъл Дженър. Първата избра цялостна визия в черно от The Row, която се състоеше от прозрачна слип рокля, облечена върху черна тениска. Зоуи Кравиц допълни тоалета си с бижу от черен нефрит.

Кендъл Дженър също беше забелязана във френската столица малко по-късно в монохромна черна визия с черни бижута. Моделът носеше рокля "Bruna" от нюйоркския лейбъл Khaite, обувки с форма на бадем и черни обеци от Saint Laurent от Anthony Vaccarello.

Черното, което Коко Шанел въведе като символ на елегантност в модата, изглежда, винаги ще бъде актуално и няма да сгрешите, ако заложите на него. Черното говори за тих лукс, сдържаност, класа и висок вкус. То е в състояние на издигне всеки тоалет, дори в ежедневието, а черните бижута са завършек на идеалната елегантна визия.