Мода

Дизайнерите, които превръщат изкуството в мода

Мода

Дизайнерите, които превръщат изкуството в мода

Снимки: Suchon Jorradol за @ebonytylah

В началото на годината в Инстаграм се появява @ebonytylah. Описанието на профилa не съдържа нищо друго освен цитатът: dreaming of the past (“мечтая за миналото”). В него има предимно изкусно заснети кадри на унисекс дънки с десени на едни от най-ценните произведения на изкуството от времето на Ренесанса и барока. Впоследствие става ясно, че профилът принадлежи на дизайнерите Антония Бос и Тим Хартман.

Тяхната история започва през 2017-а, когато се срещат за първи път в родният си град Брегенц, в близост до швейцарската граница, по време на летния фестивал “Опера на езерото”, където и двамата работят. Успяват да се сближат и разбират, че споделят една и съща страст към картини на стари майстори, антични съкровища, съхранявани в легендарния австрийски Музей на историята на изкуството, и блясъкът на Gucci и Roberto Cavalli от 90-те. И така решават да създадат марката – Ebony Tylah, която обединява всичките им интереси в едно.

“Всичко започна с по един айпад в ръка и глава пълна с идеи. Заехме се с изработването на прототипи на дизайните, опитвайки се да разберем дали можем да осъществим идеята си. Наслагахме различни модели на панталони върху картините и търсехме как да ги разположим, така че ясно да се чете описанието на изображението”, разказва дизайнерът Тим Хартман пред Vogue. Той подчертава още, че в основата на техните дизайни седи посланието от картината и за тях е изключително важно да успеят да го запазят и предадат по същият начин, а това може да се окаже доста трудно. Те подхождат с уважение към художниците и творците и към техните произведения. Именно това придава уникалната магия на дънките.

На един от моделите е пресъздаден бароковия шедьовър на Артемизия Джентилески – “Джудит обезглавява Холофернес”, на друг – ръкописът на Изолда. “Това, което харесваме в нашата марка е, че намерихме почти друг начин за показване на изкуството, при това и доста личен”, споделя Бос. “Колко по-близо може да се доближи човек до едно произведение на изкуството от това буквално да го носиш върху себе си?”

Свързвайки се с някои от най-любимите си музей в цяла Европа, дизайнерите успяват да получат достъп до дадено произведение, което после превръщат в дрехи за Ebony Tylah. Хартман разказва, че за някои от изображенията институциите са искали значителна сума, а други – едни от наистина популярните картини на майсторите – са били налични в архивите. “Музеите в Скандинавия и Нидерландия ни оказаха изключително голямо съдействие при получаването на лиценз. Според мен и те искат, също толкова много колкото нас, картините да бъдат споделяни с повече хора. Въпреки, че бях изключително любопитни да разберат какво планираме да правим, все пак не е нещо, което човек би намерил в обикновен сувенири магазин.”

И това е само началото на Ebony Tylah. Бос и Хартман продължават да популяризират колекцията и да намират нови клиенти. Засега продажбите се случват единствено в Инстаграм със съобщения към профила. И двамата споделят, че на този етап това им се струва като най-оптималният вариант. Харесва им да обменят съобщения с клиентите си, защото така успяват да осъществят близък контакт с тях и процеса преминава доста гладко.

Автор: Димана Бошнакова

 

21 тоалета, които харесахме от новата колекция на Burberry