Мода

Едно момиче, родено като момче, в света на модата

Моделът Мел ван Румбърг, която сменя пола си

Миналия септември Мел ван Румбърг покорява модните подиуми, като дефилира за най-големите брандове, сред които Dior, Valentino, Hermes, Loewe, Fendi, Victor & Rolf, JW Anderson и много други. Тогава никой не подозира, че изящното момиче, често облечено в приказни рокли, всъщност е момче. Тогава тя още не е готова да говори за промяната си, но наскоро Мел най-после разказва пред британското издание на Vogue цялата си история на трансджендър модел.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Mel Amy van Roemburg (@mel.amyy) на

Още когато е на 3 години, родителите на Мел усещат, че нещо не е както трябва. „Бях изключително непослушно момче. Отказвах да се храня и разпилявах всичко по масата. Не исках да правя нищо“, връща се в спомените си тя. В училище всичките й приятели били момичета и вместо с колички малкото тогава момче предпочитало да си играе с рокли. „На 5 години казах на мама, че съм момиче“, споделя Мел. Разбира се, майка й била шокирана и не знаела как да реагира. Тогава неин приятел й дал списание, в което имало материал за трансджендърите и лампичката й светнала. Най-после знаела какво се случва с детето й.

Започват поредица от срещи с психотерапевти, които я карат да попълва въпросници, да рисува и да прави различни тестове, докато не заявяват категорично, че малкото момче всъщност е 99,9% момиче. Възможно най-високият процент, който би могъл да бъде отчетен. Казват на майка й, че трябва да се видят отново след пет години, когато Мел навърши 10, за да е точно преди пубертета. Посъветвали да позволи на детето си постепенно да изразява своята различна страна.

„Беше странно как се промених, след като просто облякох една розова риза. От най-гневното дете се превърнах в най-щастливото. Усетих, че най-после мога да бъда себе си“, казва Мел.

Когато родителите й виждат това, бързо я приемат, а и кой не би искал детето му да бъде щастливо. Още тогава те я учат да бъде отворена към света и към другите, затова казали и на всички в училище. „Не, че беше нещо кой знае какво, но ако бях родена в друга страна, не толкова приемаща като Холандия, нещата може би щяха да бъдат различни.

Има още...


Тогава Мел започва да учи в Института по сценични изкуства в Амстердам, където музиката и танците се превръщат в нейно спасение и й помагат най-после да изрази себе си така, както се чувства. Когато е на 10, се връщат в болницата с нова поредица от тестове и въпроси и когато психолозите я молят да даде оценка на живота си от 1 до 10, тя категорично казва най-високата цифра. И от позицията на времето пак би дала същата оценка.

Лекарите й дават хормони, които тя трябва да си инжектира всеки месец до 18-ата си година, за да може да блокира промените, които се случват с момчетата по време на пубертета. Заедно с това приема висока доза естроген, за да може да стимулира появата на вторичните женски полови белези. Всички тези хормони я карат да бъде много емоционална и чувствителна. „Но когато гърдите ми започнаха да растат, бях толкова щастлива с тялото си.“

В Холандия е позволено да се направи операция за смяна на пола след навършване на 18 години, но тогава списъкът бил твърде дълъг и Мел трябвало да изчака до 19. Била изключително разочарована, че трябва да чака още една година, но само няколко седмици по-късно й се обадили, че има свободно място. И въпреки че била малко уплашена, знаела, че никога няма да е напълно готова за такова нещо. Операцията се случила през ноември миналата година и първите дни след нея били най-болезнените в живота й.

„Преди една година не можех да споделям историята си, без да се разплача, а днес го правя, защото искам да помогна на други хора в моята ситуация“, казва Мел. Операцията просто завършва цялостната промяна, за да усети, че най-после е това, което винаги е искала да бъде. Малкото момче остава завинаги в миналото, за да се появи една красива млада дама, която намира своето заслужено място в модната индустрия. И въпреки че сега отново носи широки и момчешки дрехи, просто защото в тях се чувства комфортно, осъзнава, че не една розова риза те определя, а това кой си ти всъщност.

В началото, когато попада в света на модата, не казва на никого, че е трансджендър, защото не иска да я приемат заради историята й, а заради нея самата. Въпреки че има поне няколко примера за успешни модели като нея, Мел се надява се, че хората ще станат още по-отворени към тази тема.

 

Как един успешен модел смени пола си