Мода

Екстремно дългите рокли на Valentino бяха показани в Рим

Магията на висшата мода

„Исках да поставя модата, жените и поезията в центъра на всичко“, сподели Пиерпаоло Пичоли пред малка група журналисти, които покани в известното киностудио Cinecitta в Рим, за да представи колекцията си Haute Couture Fall 2020. Това се случва малко след като много модни критици определиха като провал тазгодишната дигитална седмица на висшата мода, която продължи повече от очакваното, именно заради необичайните обстоятелства, с които дизайнерите се наложи да се съобразят. Това обаче не ги спря да творят и да ни пренасят в едни по-красиви светове.

Магията на ретро филмите е само част от вдъхновението на дизайнера и точно затова той избира това знаково място, където мечтите се сбъдват, а цялото шоу се случва на фона на спиращ дъха филм, подготвен от артиста Ник Найт. „Искахме да създадем един моден ренесанс, който се основава на красотата и фантазиите“, споделя артиста.

Моделите бяха качени на платформи или люлки, за да могат да покажат екстремно дългите рокли, основно в бяло и сребристо на фона на изцяло черното студио. Екстремно, защото точно такива са условията, в които живеят всички. Пичоли неслучайно се спира на белия цвят като символ на прераждането и още когато през март се налага да се изолира, осъзнавайки, че тази година нещата в модата ще бъдат различни, той все пак иска да покаже нещо изумително и дори леко крайно. И успява!

Избира да работи с Ник Найт, за да може с помощта на новите технологии да покаже, че висшата мода е преди всичко изкуство. Въпреки че дигиталният свят му е далечен, решава, че може да го използва, за да подсили ефекта на тоалетите във време, в което са ограничени откъм принтове и бродерии предвид това, че по-голямата част от подготовката на колекцията преминава онлайн през Zoom.

„Не искаме вече да сме без мечти“, цитира креативният директор на Valentino известния поет Пиер Поало Пазолини, за да наблегне на това, че иска да накара феновете на модата да продължат да мечтаят, независимо от трудните времена, в които живеем. И да го правят всеки ден.

Изключителният спектакъл на Valentino, който беше озаглавен Of Grace and Light премина под звуците на неиздавани песни на FKA Twigs, която вече е работила с марката и за шоуто в Париж през януари. „Не исках да усещам ограниченията, защото висшата мода е създадена, за да създава емоции“, казва Пичоли и наистина успява да въздейства на всички нива чрез музика, кино и мода.

„Беше изключително емоционално да сме днес всички тук, за да преминем през това предизвикателство заедно. Момент, който никога няма да забравя“, допълва още той.

 

Вижте и колекцията Resort 2021 на Valentino!