Мода

Етюдът в черно, който Valentino представи в Париж

Монохромната колекция, вдъхновена от велики художници

Етюдът в черно, който Valentino представи  в Париж

Седмица на модата в Париж и Valentino Womenswear Fall/Winter 2024-2025 show Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images

Новата колекция на модна къща Valentino е ода за черното, вдъхновена от велики художници като френския майстор на черното Пиер Сулаж. Монохромната колекция беше представена под кристални полилеи на позлатените салони на богата градска къща от 18-и век в Париж. 

Дизайнерът Пиерпаоло Пичоли каза, че е "подходил към черното като към платно, отправна точка, върху която да изгради... силуети, които могат да се движат, докато търсят светлини наоколо, за да ги поглъщат и отразяват". Той е завладян от противоречията на този цвят - използван едновременно за униформа и индивидуалност, олицетворяващ и трезвост, и буйност, лишен от светлина, но поглъщащ отражения. Той напомня за философията на Сулаж, който умира през 2022 г.   

Характерните за модната къща визии бяха преосмислени с модерен привкус -  обемната черна розета на ръкава или деликатното показване на кожата под копринени ревери, спортните поли с А-образна линия, подчертани с волани. Серията от рокли, с които завърши колекцията, беше изследване на шика, като например една изящна рокля от шифон, стигаща до пода. Върху нея като съзвездие от черни звезди бяха разпръснати деликатни бижута. Разгледайте снимките! 

 

А ето как си представя зимата Armani ...