Мода

Gucci в сътрудничество с Balenciaga за ревюто по повод 100-годишнината си

Поредната изненада в модната индустрия

След като Prada подаде ръка на Valentino след опожаряването на един от заводите им, виждаме и още едно вълнуващо сътрудничество в модата, този път по добър повод. Алесандро Микеле, креативният директор на Gucci, който още миналата година обяви, че ще излезе от официалния график на Седмиците на модата, отново успя да изненада всички с бляскаво дигитално шоу по повод 100-годишнината на италианския бранд. И покани в него да се включи не по-малко креативния Демна Гвасалия, който е начело на Balenciaga (и двете марки са под шапката на конгломерата Kering).

Като среща на двама супергерои дизайнери определи тази колаборация Vogue UK. „Демна наистина се зарадва на идеята да използвам част от неговите емблематични модели, за да ги трансформирам в нещо друго“, споделя Микеле. Сред тях виждаме саката със заострени рамене, ботушите тип „чорапи“, а със сигурност тоалетът, обединяващ двата монограма на Gucci и Balenciaga поставя нова ера в модна индустрия.

С това ревю креативният директор за пореден засвидетелства своята любов към Мадона, вдъхновявайки се от нейното турне Re-Invention от 2004 година, с която тя прави своеобразно пътуване през най-ярките моменти от кариерата си. Точно това прави и Микеле – завръща се към най-знаковите модели на Gucci – от времето на Гучио Гучи до това на Том Форд (да, няма как да не разпознаваем червения кадифен костюм, с който се появи Гуинет Полтроу на награди MTV през 1996-а). Той се фокусира върху ДНК-то на марката, за да направи своето презареждане както в модата, така и в компанията, от която е част вече шест години.

И го прави по възможно най-бляскавия начин – и като сценография, и като тоалети, като ни потапя в парти, което носи почерка на няколко знакови десетилетия като 60-те, 80-те и 90-те. Ултра поп парти го нарича и самия Микеле, в което типично в негов стил смесва епохи и стилове, в които той е 100% себе си. „Исках нещо, което да може да бъде разбрано от всички, затова избрах най-популярния формат – модният подиум“, казва той. А ето и цялото шоу, наречено Aria.

 

16 стайлинг идеи от новата колекция на Celine, вдъхновена от французойките