Мода

Холандският Маккуин и неговата кралица

Любимата му клиентка е Максима – кралицата на Холандия.

Наричат го „Холанският Алекзандър Маккиун“ и този комплимент е напълно заслужен – Лейди Гага, Бионсе, Риана носят неговите екстравагантни дрехи и обувки. Възпитаник на Академията по изкуствата в град Арнем, която завършва с пълно отличие, Ян Таминау е едно от най-големите имена в съвременната европейска мода. А любимата му клиентка е Максима – кралицата на Холандия.

Напоследък покрай цялата медийна истерия с кралската сватба и модните предпочитания на Меган Маркъл сякаш всички забравиха, че американската снаха изобщо не е първата жена с отличен вкус, която влиза в европейски кралски двор. Белгийската кралица Максима е аржентинка по произход, без аристократично потекло, но с гореща южна кръв, което често личи в избора й на дрехи. Максима е една от най-интересно облечените кралски особи в Европа и Ян Таминау има немалка заслуга за това.

Разбира се, той не прави за кралицата нищо екстравагантно, но всяка нейна рокля е изключителна като произведение на изкуството и е измислена така, че едновременно да отразява безупречния вкус на Максима и културата на страната, станала нейна втора родина. За интересните рокли на Таминау немалко спомага и фактът, че Максима е висока почти 1.80 м и затова може да носи съвсем по кралски дълги рокли, със сложни орнаменти и те да не стоят нито претрупано, нито нелепо.

Най-известната рокля на Ян Таминау за Максима е тази за коронацията на съпруга й. На практика Максима не е действаща кралица, а е „консорт“, тоест съпруга на краля, без самата тя да е монарх. Тя няма право на кралска наметка и затова към роклята й Ян Таминау прави и наметка, която е напълно царствена и става популярна колкото и самата рокля. Цветът е „кралско синьо“ – цвят типичен за Холандия, известен още от картините на Вермеер. Интересните бродерии по роклята на Максима са вдъхновени от прочутите делфтски вази и техните рисунки в синьо. Бродерията по роклята й е релефна и ефектът е невероятен – тоалетът й от коронацията със сигурност завинаги остава в историята на модата.

Има още поне два знакови тоалета на Таминау за Максима, повлияни от неговата любов към изкуството на Далечния изток. Първият е вдъхновен от Япония и напомня на паната, тапетите или параваните, модерни сред аристокрацията преди няколко века. Всеки европейски дворец задължително имал такава стая, някои от тях са запазени и до днес. Роклята на Максима е с много проста кройка, но с изключително сложни апликации – птиците например са ушити отделно и са добавени към роклята, като всички орнаменти са релефни. Подобна е и роклята на Максима за 50-ия юбилей на съпруга й миналата година, наречена „Глицинии“ и ушита релефно като цветя, преплетени върху бамбук. Роклята е приета нееднозначно, защото е в нарушение на строгия протокол за тоалети за такива сериозни поводи, но именно в тези модни избори личи латиноамериканската кръв на Максима.

Ян Таминау е придворен дизайнер от десет години и всеки път успява да очарова и впечатли поданиците на кралицата с достатъчно въображение и добър вкус. В крайна сметка именно това е перфектният тандем – не само да се измисли една рокля, но и да има кой да я носи красиво и със самочувствие. Максима определено е сред любимите ми модни икони с корони.