Мода

House of Worth – англичанинът, който завладял Париж

Англичанинът Чарлз Уорт е този, който измислил изкуството на висшата мода – или Haute Couture, както се нарича и до днес, той бил и създателят на прет-а-порте модата.

House of Worth – англичанинът, който завладял Париж

Париж е модната столица на света и се приема за безспорен факт, че първите големи дизайнери са французи. Само че не е така. Всъщност англичанинът Чарлз Уорт е този, който измислил изкуството на висшата мода – или Haute Couture, както се нарича и до днес, той бил и създателят на прет-а-порте.[[more]]Англичанинът Чарлз Уорт основал модната си къща House of Worth в Париж през 1858 година. Той бил официалният шивач на кралицата и кралския двор, освен това обличал всички велики актриси по онова време – Сара Бернар, Жени Линд, Нели Мелба. Преди него шивачките на богатите французойки били главно жени, които работели изцяло в подчинение на желанията на клиентките си. Известен със своя безупречен вкус и не малка доза арогантност, Уорт бил първият човек в модата, който направил важно не мнението на клиента, а това на дизайнера. Той сам съветвал дамите точно какво да носят и измислял модели за тях. Например императрица Евгения обичала кринолини, но Уорт не ги харесвал и променил модела на роклите й така, че отпред да са прави и да падат право надолу, а целия обем да бъде отзад.

Чарлз Уорт пръв започнал да прави сезонни колекции и да ги представя на специални ревюта с живи модели – никой друг не правел това през 19-ти век. Освен това той не шиел индивидуални модели за клиентките си, те си избирали от вече готовите рокли, а Уорт само променял плата и цветовете. Специално по отношение на цветните дрехи той бил новатор – точно по негово време измислили акрилните бои, което позволявало да се постигат много ярки цветове и Уорт шиел цикламени, лилави, зелени рокли, каквито никой дотогава не бил виждал.

Богати дами от целия свят ходели в Париж и си купували в House of Worth целия гардероб. А по тогавашните представи това включвало дневни, следобедни и вечерни рокли, специални рокли за чай и нощен тоалет – нощници и халати, плюс рокли за бал и сватбена рокля.

Модната къща била наследена от синовете, а по късно и от внука на Уорт, но след смъртта му фалирала и прекратила дейността си през 1956 година. Чарлз Уорт останал завинаги в историята на модата като "бащата на кутюра".