Мода

Из лудостите на модата

На пръв поглед това е обикновена рокля от муселин със зелена бродерия.

Тази година музеят „Виктория и Албърт“ е посветил изложбата си за мода на връзката между природата и модата. Един от най-интересните експонати е тази рокля, украсена с бродирани в зелено флорални мотиви. На пръв поглед това е обикновена рокля от муселин със зелена бродерия, но всъщност тези мотиви са ушити от крила на бръмбари.

Тази необикновена технология за украса на дрехи била известна в Индия още от XVI век, но едва през XIX век се появила в Европа. При това платовете се внасяли от Далечния изток вече готови и украсени, от тях само се ушивали съответните дрехи.

Чарлийз Терон в „Снежанка и ловецът“ носи рокля, създадена по тази технология.

Бръмбарът, чиито крила се ползвали за украса, се наричал Buprestidae jewel beetle. Самите бръмбари не били убивани заради крилaтa си – всъщност бръмбарите се ядяли, а крилете оставали. Формата им напомняла на листенца на хризантема и затова бродираните мотиви били основно флорални. В сумрака и на светлината от свещи те хвърляли отблясъци и дори приличали на скъпоценни камъни.

За бродирането на една рокля отивали до няколко хиляди крилца. Например тези две рокли и шалът към тях са ушити по тази технология, като за лявата рокля са отишли 1942 крилца, за шала – 1548 крилца, а за дясната рокля – 6753 крилца.

На определена светлина декорацията изглеждала не само зелена, но и златиста, синя, а понякога ефектът се допълвал и от метализирани конци. Разбира се, подобни мотиви се правели само по края на роклята – ръкавите и бордюра, защото ако дамата седнела върху подобна бродерия, щяла да я натроши. Ето защо ако върху роклите за разходка имало такива бродерии, то с тях не можело да се сяда – трябвало само да се върви. Интересен начин да се поддържа добра форма.

В наши дни подобни рокли има само на кино. При това – съвсем буквално. Любимата ми художничка по костюмите Колийн Атууд (с три Оскара в тази категория) е направила такава рокля за злата кралица в „Снежанка и ловецът“ и това веднага е възродило интереса към тази интересна и забравена техника за декорация. Роклите с бръмбари ще си останат в музеите и на екрана, за да напомнят за лудостите на модата и за ексцентричността на жените във всички епохи.