Мода

Кафтанът – дрехата на бохемите и милионерите

Може би най-известната почитателка на тази дреха е Елизабет Тейлър.

Тази удобна и лека източна дреха дължи своя възход в модата на Ив Сен Лоран. Но да започнем отначало.

Кафтан, джелаба, туника – всички тези думи се използват за традиционната мъжка дреха в Близкия изток и Северна Африка. А именно дълга и свободна риза, ушита от лен, памук или коприна. В Европа кафтанът идва още по времето на кръстоносните походи и бързо става популярен сред аристокрацията. Много жени също си шиели подобни дрехи, леки и удобни, но ги носели главно у дома.

През 60-те години на миналия век в Европа започва да се разпространява истинска мания по Изтока – неговата култура, философия и начин на живот. Кафтанът става най-модерната и направо задължителна дреха за всички – от свободомислещите студенти до популярните личности. Ив Сен Лоран пръв прави кафтани Haute Couture. Те били любимата дреха на Даяна Врийланд, благодарение на която се появили на страниците на Vogue и станали символ на елегантност и шик.

Великият режисьор Пиер Паоло Пазолини в своя филм „Медея“ снимал Мария Калас облечена в разкошни бродирани кафтани. Тази дреха носели във филмите си Катрин Деньов, Анук Еме – във филма на Бертолучи „Трагедията на един смешен човек“.

Може би най-известната почитателка на тази дреха е Елизабет Тейлър. Едва ли някой я е виждал облечена в нещо друго – тя сама измисляла дизайна на кафтаните си, които често те били украсени с бродерии и скъпоценности.

Свободният и удобен кафтан и досега е част от колекциите на много модни къщи, както и от уличната мода в Европа. Освен удобството и лекотата, това е един елегантен начин да покажем очарованието си от екзотичния и мъдър Изток.