Мода

Красота по време на криза с новата колекция на Giambattista Valli

Всяко ограничение може да се окаже повод за креативност

Извънредното положение промени много аспекти от живота ни, до степен, в която това да го продължим такъв, какъвто си беше изглежда почти невъзможно. Сезонните събития, които до скоро очаквахме с нетърпение, тази година масово не се състояха. Или поне не на живо. Всяко ограничение обаче може да се окаже повод за изобретателност и проява на креативност. Такъв е случаят и с ревютата във висшата мода за есенните колекции на любимите ни модни къщи.

Giambattista Valli представи новата си есенно-зимна колекция под формата на видео с модела Джоан Смолс. Паралелно с кадрите от самата колекция, видеото съдържа и кадри от природата на Париж, заснети през есента и зимата. Giambattista Valli споделя, че по този начин иска да ни покаже, че докато ние преживяваме ужаса на пандемията, навън природата продължава своя живот и изразява желанието ни да бъдем отново навън, сред нея.

Колекцията е и метафора за непреходността на красотата. Въпреки кризата дизайнерът създава роклите си с цялата пищност и изящество, които сме свикнали да виждаме от него. С коприна, тюл, пера, пайети и огромни обеми, Giambattista Valli пресъздава същността на висшата мода – един свят, който сякаш съществува далече от реалността и независимо нея.

Към някои рокли има и украшения за глава, чийто дизайн леко наподобява така познатите ни маски, но изработени от тюл и с обемни плисета. Очевидно единствено с декоративна функция, но все пак с препратка към странната реалност, в която живеем в момента. Giambattista Valli ни напомня, че красотата съществува дори в трудните времена, стига ние да я търсим и да сме готови за нещо по-хубаво.

Разгледайте и...

Petar Petrov с колекция Resort 2021.