Мода

Лебедовата песен на Ана Уинтур

Тя е направила за института по костюмите толкова много, че в момента той носи нейното име.

Лебедовата песен на Ана Уинтур

Да уточним – събитието е традиционната изложба в Института по костюмите на музея „Метрополитън“ в Ню Йорк, която се провежда всяка година с все по-голям успех и размах. Тази година темата е „Божествени тела: Католическото въображение и модата“. Балът, или така нареченият MET Gala, е откриването на тази изложба. Това е най-голямото и известно светско събитие в модата, което привлича към изложбата посетители, а към института – пари. Много пари.

Всичко това е дело на Ана Уинтур. По време на своето 30-годишно управление във „Vogue“ тя е направила за института по костюмите толкова много, че в момента той носи нейното име. От почти незабележим раздел на музея, създаден през далечната 1947 г., днес Институт по костюмите „Ана Уинтур“ е един от най-популярните отдели на музея, а най-успешната му изложба – тази за Маккуин, разбира се (2011 г.) – е осмата най-посещавана изложба в цялата история на „Метрополитън“. Тазгодишната има всички предпоставки да надмине този рекорд.

Photographed by Philip-Lorca diCorcia, Vogue, May 2018

Първият бал на Института се състоял през 1948 г. – точно преди 70 години. И ако се чудите защо юбилеят не се отбелязва – защото Ана мрази юбилеите, тя гледа само напред. Слуховете (а в модата те почти винаги са верни) твърдят, че това лято Ана Уинтур ще напусне „Vogue“. Това прави тазгодишния бал последен под нейно управление и той беше достоен за лебедова песен на най-влиятелната жена в модата на нашето време.

„Божествени тела: Католическото въображение и модата“ е най-голямата експозиция за мода в историята – тя обхваща 26 галерии на музея плюс една втора изложба в манастир на другия край на Ню Йорк, тъй като от Ватикана са поставили изрично условие предоставените от тях свещени предмети и дрехи да не бъдат излагани заедно с тези на дизайнерите. Изложбата е дело на Андрю Болтън – директор на института, легенда в своята област, човек с необятна ерудиция и въображение. Той е измислил тази изложба и се е борил за нея години наред, като е пътувал до Рим над десет пъти, за да договори всички подробности. Резултатът със сигурност надминава онова, което може да се разкаже с думи.

Photographed by Philip-Lorca diCorcia, Vogue, May 2018

Балът, на свой ред, е изцяло отговорност на Ана Уинтур. За никого в модата не е тайна, че на червения килим се появяват само одобрени лично от нея знаменитости, облечени в одобрени от нея тоалети и придружавани от избрани от нея дизайнери. Тази година освен Ана домакиня на бала беше и Амал Клуни, която пристигна облечена в крайно екстравагантен тоалет на младия британец Ричард Куин – протеже на Ана Уинтур, а на самия бал Амал е била в червена рокля на Том Форд. Повечето от гостите бяха в тематични тоалети, забележителни и екстравагантни извън границите на разумното, а не малко от тях и дълбоко символични. Впрочем именно това е смисълът на изложбата според Андрю Болтън – да покаже как в модата през очите на дизайнерите католици се проявява специфичното католическо въображение, способността да се мисли метафорично и всяко нещо да означава друго нещо.

Риана (като папеса) е с невероятна мантия и папска тиара, дело на Джон Галиано за „Марджела“, и този тоалет притежава двоен смисъл. От една страна, това е абсолютна реабилитация на гения Галиано, любимец на Анна, но работещ инкогнито след изгонването си от „Dior“. От друга, много подобен негов тоалет за „Dior“ е един от централните обекти в изложбата.

Photographed by Philip-Lorca diCorcia, Vogue, May 2018

По подобен начин могат да се разтълкуват дрехите на много от гостите. Не малко от тях – Ким Кардашиян, Синди Кроуфорд, Кейти Пери, Блейк Лайвли, Жизел Бюндхен и други – бяха избрали „Versace“, които са основен спонсор на изложбата. Скарлет Йохансон носеше рокля на модна къща „Marchesa“, където дизайнер е бившата съпруга на Харви Уайнстийн. Тази неочаквана реабилитация е подкрепена лично от Ана. Можем да продължим и с дизайнерите, в чието творчество католическите мотиви са отдавна и отчетливо видими – Долче и Габана (Сара Джесика Паркър), Валентино (Франсис Макдормънд – неузнаваема и прекрасна), Александро Микеле за Gucci (Джарет Лето и Лана Дел Рей), Джереми Скот и много други.

Миналата година модните експерти и издания критикуваха бала и гостите, че изглежда са позагубили вдъхновението си и са облечени скучно и безвкусно. Тази година е точно обратното. Остава да видим само едно – как целият този разкош ще бъде надминат догодина. И ако не от Ана, то от кого?