Мода

Легендата за една една кралица и нейната сватбена рокля

На 20 ноември 1947 година бъдещата кралица Елизабет ІІ се омъжва за лейтенант Филип Маунтбатън, облечена в красива атлазена рокля с бродирани цветя.

Легендата за една една кралица и нейната сватбена рокля

На 20 ноември 1947 година бъдещата кралица Елизабет ІІ се омъжва за лейтенант Филип Маунтбатън, облечена в красива атлазена рокля с бродирани цветя. В тежките следвоенни години, когато всичко в Англия е с купони, да се организира сватба е трудна задача дори за кралското семейство. Историята на тази рокля е почти невероятна и днес звучи като измислица, но обяснява защо поданиците на Елизабет ІІ я обичат вече повече от шест десетилетия и гледат на нея като на най-симпатичния член от кралското семейство.

През 1947 година платовете са с купони и понеже за сватбената рокля на Елизабет е необходим прекалено много атлаз, бъдещи булки от цялата страна изпращат на младата принцеса своите талони, за да може тя да си купи достатъчно метри от сатенената тъкан.

Може би най-любопитна е историята с плата за роклята. Пресата специално проследила произхода на копринените буби – било недопустимо толкова скоро след войната да се купят „вражески“ копринени буби от Италия или Япония, макар че това били най-добрите производители на коприна, така че били внесени буби от приятелски Китай. Вследствие на това платът за роклята не бил особено качествен и 30 години по-късно тя се разпаднала напълно, така че сегашната съществуваща версия е точно копие.

 

 

Дизайнерът Норман Хартнел се вдъхновил за модела от картината на Ботичели „Пролет“. Цялата рокля трябвало да бъде с бродерии от перли, но понеже в Англия след войната нямало дори това, специално за Елизабет внесли 10 000 бройки, като тя платила мито за тях, разбира се.

Четириметровият воал на Елизабет бил закрепен със специална диадема, която можела да се носи и като колие. Един час преди церемонията тя се счупила на две и се наложило спешно да идва бижутер, който да я поправи.

Всички цветя, избродирани върху роклята на бъдещата кралица, били избрани според своята символика – чистота, искреност, девственост, щастие и т. н.

В крайна сметка, след колективните усилия буквално на целия народ и почти с подръчни средства, от наличния плат, перли и мъниста Норман Хартнел ушил рокля, която и до днес е образец. Известно е, че сватбените одежди на поне две други благороднички са ушити по подобие на роклята на Елизабет ІІ – тази на принцеса Грейс от Монако и роклята на Кейт Мидълтън.

И въпреки счупената диадема, която според поверията носела нещастие, Елизабет и Филип имаха дълъг и щастлив брак, без нито един скандал да е помрачил почти 70-годишния им семеен живот. Макар че точно за това роклята едва ли има значение...

Сбогом, Лилибет!