Мода

Матю М. Уилямс казва довиждане на Живанши

Докато фенове и представители на индустрията изразяват изненадата си, вече се спекулира за причините за това напускане и какво бъдеще очаква както Уилямс, така и Givenchy.

Матю М. Уилямс казва довиждане на Живанши

Модният дизайнер Матю Уилямс по време на шоуто на Givenchy Menswear пролет лято 2023 г. като част от Седмицата на модата в Париж на 21 юни 2022 г. в Париж, Франция.Снимка: Estrop/Getty Images

Изненадващо Матю М. Уилямс, творческият директор на Givenchy, обяви напускането си на прочутата луксозна модна къща. Новината, която предизвика шокови вълни в модната индустрия, бележи края на една ера, започнала през юни 2020 г., когато Уилямс пое ръководството на Givenchy. Докато фенове и представители на индустрията изразяват изненадата си, вече се спекулира за причините за това напускане и какво бъдеще очаква както Уилямс, така и Givenchy.

Матю М. Уилямс е известен с иновативния си дизайн и техническите си умения. Поемането на ръководния пост той внесе в Givenchy съвсем нова перспектива. Неговият опит включва сътрудничество с известни личности като Лейди Гага и Кание Уест, както и основаването на модния лейбъл ALYX. Уилямс е смятан за визионер в бранша и назначаването му в Givenchy беше посрещнато с очакване и вълнение.

 

По време на работата си в Givenchy Уилямс остави незаличима следа върху марката. Той създаде дизайни, смесица от модерност и традиция, разширявайки границите на модата, като същевременно зачиташе богатото наследство на Givenchy. Въвеждането на елементи от уличното облекло и остра естетика добави съвременен привкус към класическата елегантност, с която модната къща беше известна.

Уилямс също така даде приоритет на инициативите за устойчивост, подчертавайки значението на отговорните модни практики. Ангажиментът му към устойчивостта намери отклик сред новото поколение потребители, които все повече ценят етичния и екологичен избор при покупките на модни стоки.

Всички са изненадани от напускането му. Въпреки че самият дизайнер не дава подробни обяснения, не е необичайно творчески различия, стратегически разминавания или лични съображения да са фактори за подобни решения.

„През тези три години се стремях да увековеча наследството на г-н Юбер дьо Живанши, като същевременно внесох собствената си творческа визия и бих искал искрено да благодаря на студиото, Renaud de Lesquen и LVMH за тази невероятна възможност“ - сподели Уилямс в изявление.

 

Какво е бъдещето на Givenchy?

С напускането на Уилямс големият въпрос, който седи над модната индустрия, е: "Какво следва за Givenchy?" Търсенето на нов творчески директор ще бъде наблюдавано отблизо, тъй като избраният наследник ще наследи отговорността да определи бъдещата посока на Givenchy.

Що се отнася до Матю М. Уилямс, светът на модата е любопитен да види къде ще го отведе следващото му творческо пътешествие. Като се има предвид опитът му да разширява границите и да създава запомнящи се модни моменти, ще бъде интересно какво ще бъде следващото му начинание.