Мода

Новата книга за Dior, от която ще ви падне шапката

Шапкарят Стивън Джоунс решава да издаде книга с култовите шапки на модната къща Dior

Новата книга за Dior, от която ще ви падне шапката

Снимка: Courtesy of Li Kai

Шапката е от съществено значение за всеки тоалет. Допълва го. И някак си шапката е най-добрият начин да изразите своята индивидуалност“, пише още през 1954 г. Кристиан Диор в своя “Малък речник на модата”. 

В миналото шапките са се радвали на много внимание и уважение и са били от съществена роля за характера на тоалетите, дори във всекидневието. Издавали са индивидуалните черти на собственичките си и затова са били създавани с толкова старание и фантазия. Малки шапчици за по-скромните, с мрежести воалетки за мистериозни дами, шапки наподобяващи цветя и пера на птици, шапки с огромни периферии, вдъхновени от парижкия разкош…

Е, днес може и да не носим шапки всеки ден, но те си остават важна част от haute couture колекциите. Те са сред най-символичните аксесоари за Dior, затова шапкарят Стивън Джоунс решава да издаде книга с култовите модели на модната къща от създаването й до наши дни. Книгата Dior Hats! From Stephen Jones to Christian Dior предшества тематична изложба в музея на Кристиан Диор в Гранвил, Франция.

Датата на откриване на изложбата още е неясна, но затова пък вече можем да разлистим 240 страници със скици и снимки на оригинални модели от самият Кристиан Диор, както и шапки, по които са работили неговите наследници Марк Боан, Джанфранко Фере, Джон Галиано, Раф Симънс и Мария Грация Кюри. Фотографиите са заснети от легенди като Ричард Аведон, сър Сесил Бийтън и Крейг Макдийн, а Солве Съндсбо ни е приготвил ексклузивни снимки на по-новите модели.

 

С красив филм вместо с ревю беше представена haute couture колекцията на Dior