Мода

Панталоните в женския гардероб – за делник и празник

Независимо от своята възраст, размери и вкус, на света едва ли има жена, която да няма панталон в гардероба си. Дали го носим непрекъснато или само за удобство като по-спортна дреха, панталонът е незаменим в женския гардероб, а подбран умело и с високи обувки, може да промени фигурата много благоприятно.

Панталоните в женския гардероб – за делник и празник

Независимо от своята възраст, размери и вкус, на света едва ли има жена, която да няма панталон. Дали го носим непрекъснато или само за удобство като по-спортна дреха, панталонът е незаменим в женския гардероб, а подбран умело и с високи обувки, може да промени фигурата много благоприятно.

От векове насам по-смелите жени носели мъжки дрехи – главно за удобство, но също така и за да подчертаят своята независимост, а не рядко и любовта си към… други жени. Но панталонът си оставал строго мъжка дреха, а жените ходели навлечени с дрехи, дрехи... Къде за красота, къде в жертва на модата. През 1881 година в Лондон имало официално разпореждане, че се забранява на жените да носят бельо, тежащо повече от 3 килограма! Представяте ли си как изглеждали всички фусти и корсети?

Популярността на велосипеда бил първият фактор, който накарал младите жени по-масово да носят панталони. По-приемлив модел изглеждали шалварите, наречени „панталони от харема“, които били на корицата на Вог още през 1913 година. И въпреки, че звезди на киното като Марлене Дитрих и Катрин Хепбърн носели костюми с панталон и на екрана, и извън него, жените рядко се осмелявали да следват техния пример, а за работа и официални събития панталоните били табу.[[more]]След войната популярността на Кристиан Диор и неговите изящни женствени дрехи задълго изместили панталона на заден план. Парадоксално, но именно асистентът и наследник на Диор – Ив Сен Лоран – бил този, който направил панталона звезда в женската мода. Ив Сен Лоран останал в модната история с първия смокинг за жени – официална дреха за жени с панталон, което било абсолютен скандал за времето си, а също и със своите костюми тип „сафари“, едновременно елегантни и удобни. Въпреки това трябвало да минат много години, преди жените в панталон да не правят впечатление където и да са – например в американския сенат забраната служителките да носят панталони паднала едва през 1993 година!

Днес изборът е само наш – на модели, кройки и цветове. Можем да сме делови, можем да сме елегантни и да покажем любовта си към панталона винаги и навсякъде.