Мода

Париж на Dior и Saint Laurent – блясъкът, за който мечтаем

Модата такава, каквато трябва да бъде

Париж на Dior и Saint Laurent – блясъкът, за който мечтаем

Кейт Мос сред гостите на ревюто на Saint Laurent

Снимка: Pascal Le Segretain/Getty Images

Кейт Мос, Карла Бруни, Амбър Валета, Хейли Бийбър, Зоуи Кравиц, Виржини Ефира, Джери Хол и дъщеря й Джорджия Мей Джагър бяха само част от знаменитостите, които се появиха в Trocadéro, за да станат част от модното шоу на Saint Laurent. Творческият директор на модната къща Антъни Вакарело избра да представи колекция пролет/лято 2023 под светлините на Айфеловата кула. Колекция, в която отново бяха вплетени модните кодове, заложени от гениалния Ив Сен Лоран.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Vogue France (@voguefrance)

Дългите рокли, обгръщащи тялото, големите подплънки, андрогинните силуети на палтата напомнят не само на скиците му, но и на отношението му към жените – онези вдъхновяващи амазонки, които винаги са били най-голямото му вдъхновение. Антъни Вакарело допълва драматичните визии с макси бижута в златисто, прибрани коси и слънчеви очила, които подсилват женствеността такава, каквато самият Сен Лоран винаги ни я представял.

Ода за Париж пък определят новата колекция на Мария Грация Кюри от Vogue France, за която италианката и първата жена, начело на Dior, се вдъхновява от Катерина Медичи. „Тя е една от първите жени в историята, която приема модата като инструмент за показване на собствената си сила“, споделя дизайнерката, имайки предвид проницателната благородничка от италиански произход, която става кралица на Франция през 1547 г. и въвежда редица модни неща в кралксия двор, включително корсета, токчетата на платформа и италианската бродерия, известна сега като Punto de Caterina.

По този начин Мария Грация Кюри отново се фокусира върху силата на жените и прави един съвременен прочит на основни модни кодове от миналото като корсета, красивите дантели и драматичните обеми. За сценографията тя отново работи с Ева Жоспен и за пореден път преплита различни изкуства, включвайки в шоуто си и балетисти. А за да му се насладят от първия ред пристигнаха звездни момичета като Изабел Аджани, Натали Портман, Розамунд Пайк, Камий Котен и Маги Джиленхол.

Saint Laurent и Dior показаха двете лица на блясъка и женствеността и го направиха така, че да не спираме да обичаме модата и този великолепен Париж, който не би бил същия без тяхната история и тяхното настояще, което Антъни Вакарело и Мария Грация Кюри толкова добре овластяват.

 

30 тоалета от новата колекция на Max Mara, показана в Милано