Мода

Prada, Zara… и носиите в Банско

Видях всичко това, същото – шарките, цветовете – в един музей в Банско. Защото, оказва се, не го е измислила модна къща Прада, а нашите баби, които прекрасно са знаели какъв е ефекта на шарките когато се движат и са съчетавали цветовете с усет и вкус. И носиите в Банско са досущ прет-а-порте, само че от преди столетия.

Prada, Zara… и носиите в Банско
Ето те задават тенденциите за новия есенно-зимен сезон. Наистина! Става въпрос за онова, което в списанията наричат принтове, а ние можем просто да го обясним като десен на малки ромбове и квадратчета.
 
Всеки моден фен може да различи дрехите на Прада – поне за мен идеята им много често е именно да са впечатляващи повече, отколкото да са красиви. След като в отминаващия сезон Прада въведе модата на камъчета и метални капси навсякъде – дори по мъжките ризи – сега се задават цветните геометрични принтове. Ефектни са, особено на по-плътни и леко лъскави материи и просто няма начин да се сбърка – отдалече крещят, че са Прада – другия месец по време на седмицата на модата в Париж ще видим достатъчно такива.
 
Загледана в моя не малък, но едноцветен есенен гардероб реших, че от всичко модерно тази есен, само това искам да си взема – дреха с геометрични фигури. Разбира се веднага си намерих такъв панталон в Zara, а H&M, Манго и други магазини вече предлагаха подобни. Има нещо много интересно в тези десени, в ефекта който се създава когато се движим, в комбинацията от цветове.
 
И после видях всичко това, същото – шарките, цветовете – в един музей в Банско. Защото, оказва се, не го е измислила модна къща Прада, а нашите баби, които прекрасно са знаели какъв е ефекта на шарките когато се движат и са съчетавали цветовете с усет и вкус. И носиите в Банско са досущ прет-а-порте, само че от преди столетия. Впрочем, колекции повлияни от носиите на Балканите са имали и Лакроа, и Галиано и Готие (но за тях - друг път). А ние самите познаваме ли богатството на традиционните дрехи? Дори и само в този край, от който е родът ни. 
 
Не казвам, че Прада е откраднала идеите за колекцията си от Банско. Просто красивите неща понякога наистина са добре забравено старо и е любопитно и вълнуващо да открием, че част от тази забравена, но вечна красота е родна и я носим в кръвта си...