Мода

Първият чернокож гей редактор на британския Vogue издаде книга

Светът реално и без грим

Първият чернокож гей редактор на британския Vogue издаде книга

Edward Enninful attends Edward Enninful OBE "A Visible Man" book launch presented by Citi at Sunset Tower Hotel on September 13, 2022 in Los Angeles, California. (Photo by Stefanie Keenan/Getty Images for Edward Enninful)

"Черните жени не продават списания!" - това чува Едуард Енинфул в самото начало на кариерата си в модната индустрия. И за него това просто звучи абсурдно.

„Бях отгледан от майка си, която беше шивачка, и тя правеше дрехи за най-невероятните жени, жени с всякакъв размер и жени с всякакъв цвят на кожата и възраст“, ​​казва Енинфул. „За мен модата винаги е била толкова всеобхватно, красиво нещо.“

Семейството на Енинфул емигрира в Обединеното кралство от Гана, когато е дете. Като тийнейджър той е открит от света на модата, докато пътува във влак, но при последвалите кастинги често е отхвърлян заради расата си.

„Казваха ми, че съм твърде тъмен или че устните ми са твърде големи, или че носът прекалено широк“, казва Енинфул. „Наистина видях от първа ръка, че тогава да си мургав или черен, не беше предимство“, допълва редакторът на Vogue.

 

Започва да работи за изданието  i-D, което се фокусира върху уличния стил на младите хора, когато е само на 18 години. Като арт директор на списанието той си поставя за цел да представя света в цялото му многообразие: „Дори когато хората ми казваха: „О, още един черен модел на корицата“, аз казвах: Да, и ето още един!“ ... И никога не съм бил наистина уплашен, защото знаех, че светът, който виждам, трябва да бъде отразен.".  

Това прозрение е една от движещите сили зад дългата три десетилетия кариера на настоящия редактор на британския Vogue като стилист, арт директор и редактор на някои от най-популярните модни списания и марки в света. Той е главен редактор на британския Vogue от 2017 г. насам, и е първия чернокож и гей редактор в 106-годишната история на списанието.

Всичко за живота и кариерата на тази ярка личност в модната индустрия можете да прочетете в мемоарите му -  A Visible Man: A Memoir.