Мода

Роклите легенди: Най-красивата булка на света

Роклята на Грейс Кели е ушита за 6 седмици от 30 шивачки.

Оспорвана титла, за която непрекъснато претендират нови кандидатки, но поне засега историята е отредила първото място на една изключителна по своята красота, талант и съдба американка – Грейс Кели. Нейната сватбена рокля и до днес е образец и е копирана стотици, ако не и хиляди пъти. Последната знаменита булка, която цитира Грейс като свое вдъхновение, е Миранда Кер.

Грейс Кели е звездата на киностудиото MGM и към момента на сватбата си все още има договор. По онова време актрисите напълно зависят от студиата, включително и за това как да се обличат – обичайно е гардеробът им да се изработва от едни и същи дизайнери и за екрана, и извън него. Ето защо със сватбената рокля на Грейс се заема Хелън Роуз – художничка по костюмите, която е работила с Грейс в някои от най-известните й филми. Хелън Роуз отлично знае какво трябва да изработи – модел, който да е елегантен и царствен едновременно, но без да затъмнява изключителната красота на актрисата. Роклята на Грейс Кели е ушита за 6 седмици от 30 шивачки, като 125-годишната брюкселска дантела е осигурена от младоженеца княз Рение, който, твърди се, я купил от някакъв музей. И до днес роклята на Грейс Кели е в десетката на най-скъпите булчински рокли в света. [[more]] Роклята на Грейс пристига в Монако с инструкции как да бъде облечена. Самата рокля се състои от четири части. Горна дантелена част с малък кринолин – тази част от роклята е безшевна, защото парчетата дантела се отделят и се зашиват едно по едно направо върху корсета. Това е стандартната техника за ушиване на дантелени рокли и всички модели от този вид са направени така – например роклята на Кейт Мидълтън. Следват няколко фусти от тафта, след това е малката шапчица с воала и полата с шлейфа.

Отзад роклята изглежда също толкова ефектно, колкото и отпред. Воалът е от най-фин тюл, за да се вижда лицето на Грейс. По нейна молба с дантела са обшити молитвеникът и обувките й.

Грейс Кели подарява сватбената си рокля на родния си град Филаделфия. Музеят не разрешава роклята да напуска града, но има изработено точно копие, което участва в изложби и обикаля света – все така поразително красива и впечатляваща рокля, както в деня на княжеската сватба.