Мода

С красив филм вместо с ревю беше представена haute couture колекцията на Dior

От какво е вдъхновен?

С красив филм вместо с ревю беше представена haute couture колекцията на Dior

Снимки: Leslie Moquin, Brigitte Niedermair/ Courtesy of Dior

Изолацията не спира да предизвиква въображението на дизайнерите и въпреки новите условия, в които се налага да живеем, големите модни къщи намират начини да внесат повече красота в живота ни. След като Оливие Рустейн „ни покани“ на моден круз из Сена, представяйки новата haute couture колекция на Balmain по нетрадиционен начин, Мария Грация Кюри, която оглавява Dior, реши да „отвори“ вратите към един приказен и сюрреалистичен свят чрез късометражен филм под режисурата на Матео Гароне.

Той носи името Le Mythe Dior (“Митът за Dior”) и е вдъхновен от изложбата Theatre de la Mode, в която през 1945 – 1946 година известни френски дизайнери представят колекциите си, обличайки кукли. По този начин те се опитват да рестартират модата след края на Втората световна война. Рестарт, който очевидно имаме и в момента.

Точно такива миниатюри на новите модели на Кюри ще видите и във видеото. „Филмите винаги са ме впечатлявали и често съм си мислела да експериментирам с тях, за да мога да пресъздам неповторимата атмосфера на висшата мода, но аз съм дизайнер и нямам уменията, за да ги реализирам“, споделя Кюри пред Vogue. „С Матео говорим на един и същи език. Той е голям мечтател“, допълва тя, за да обясни защо е избрала точно Гароне за създаването на красивия филм.

Още с дебюта си за Dior, първата жена, начело на легендарната модна къща, казва, че често се вдъхновява от жените артисти, а за създаването на роклите в новата haute couture колекцията тя попива от творчеството на Лий Милър, Дора Маар и Жаклин Ламба. Жени, които са оставили своята трайна следа в изкуството на XX век. „Жените сюрреалисти са по-малко познати от мъжете и често са възприемани по-скоро като музи, отколкото като артисти, каквито всъщност са“, заявява Мария Грация Кюри.

„Те са били много модерни, много неконвенционални за времето си и начинът, по който са се изразявали чрез дрехите си, винаги ме е впечатлявал.“

Според творческия директор на Dior именно сюрреализмът ни кара да мечтаем повече, така както го прави и висшата мода. Фантазията, в която те ни потапят, ни помага да видим красотата отвъд тревожността, която във време на криза надделява. Също както 70 години мосю Кристиан Диор се е опитвал да подари повече мечти на дамите, използвайки средствата на модата, сега Кюри се опитва да следва неговия пример и да покаже, че има бъдеще за модната индустрия.

А в галерията ни можете да разгледате всички 37 модела от колекцията!

 

Petar Petrov с колекция Resort 2021