Мода

Тийнейджърки? Не, модните гиганти отново търсят модели без възраст!

Вечните модели

Тийнейджърки? Не, модните гиганти отново търсят модели без възраст!

Снимка: Lonely Lingerie

В последната кампания на Mango сред младите момичета, които рекламират дрехите на марката, правят впечатление и жени, които сякаш са на възрастта на майките на първите. Ясно личат следите от времето върху лицата на зрелите модели, които са изключително красиви и сякаш живеят в друга паралелна реалност, където часовниците явно са развалени.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от MANGO (@mango)

Всъщност това не е нова мода. През годините и други модни гиганти са се обръщали за фотосесии към дами над 40, а дори и над 50 години. През 2017 г. например Zara направи кампанията Timeless („Вечни”). Три дами изгряха тогава по билбордове, списания и във видеоклипове, носещи дрехи на марката. Една от тях, Малгозия Бела, 40, говори за себе си, че в по-младите си години се е чувствала несигурна в кожата си:

Предпочитам себе си толкова пъти повече сега, отколкото преди 10 или преди 20 години”.

Същата година новозеландската марка Lonely Lingerie също публикува снимки с модел на 56 години. Мотото на кампанията им бе Age Is Beauty ( “Възрастта е красота”). Което идва, за да се противопостави на онова, което години наред ни натрапват филми, музика, мода… А именно – че жените остаряват и трябва да правят всичко по силите си да изглеждат по-млади. И ето че все повече дизайнери или компании ни напомнят, че възрастта е естествен етап от живота на човек и вместо да прикриваме това, можем да му се насладим.

Не, не си мислете, че тази идея е новаторска! През годините някои от големите имена в модата имаха за рекламни лица популярни личности именно в зряла възраст. Щe споменем само част от тях. Вечната красавица София Лорен неотдавна беше лице на Dolce & Gabanna. Възрастта на една от кралиците на италианското и на световното кино въобще няма да я споменаваме. Защото чарът й сякаш разцъфва с времето.

Амбър Валета, която днес навършва 46, пък не спира да се снима в рекламни кампании - било то на Tom Ford или Stella McCartney. Друга дама, която е изместила някоя моделка тийнейджър, е Ванеса Редгрейв, която на 79 години позира за Gucci преди пет години.

През 2013 г. марката Karen Walker събира няколко дами, които по нашите географски ширини вероятно биха останали незабелязани на някоя опашка в супермаркета, но там те стават истински звезди в кампанията за слънчеви очила и днес имат стотици хиляди последователи в Instagram. Джойс Карпати, също жена без възраст, споделя своя съвет към всички дами:

Бъдете оптимисти, участвайте, не бъдете негативни, бъдете позитивни във всичко, което можете и ще дойде вашият път и вашето нещо!”

Гледайки я на многобройните й снимки в социалната мрежа, как да не повярваме, че за щастието и безгрижието възраст няма?!

 

 

Момиче на корица!