Мода

Великите рокли на великата Ирис, вдъхновени от науката и природата

Ирис ван Херпен е синоним на модата, а нейните изключителни рокли, вдъхновени от науката и природата, остават знакови не само в кариерата ѝ, но и в световната модна история.

Великите рокли на великата Ирис, вдъхновени от науката и природата

Модел се разхожда по пистата по време на модното шоу на Ирис ван Херпен есен/зима 2023-2024 като част от Парижката седмица на висшата мода на 3 юли 2023 г. в Париж, Франция. Снимка: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho чрез Getty Images

Ирис ван Херпен е синоним на модата, а нейните изключителни рокли, вдъхновени от науката и природата, остават знакови не само в кариерата ѝ, но и в световната модна история. Съчетавайки технологията и майсторството на висшата мода, необичайният подход на ван Херпен към дизайна ѝ спечели уникални и лоялни последователи.

След като стартира свой собствен лейбъл през 2007 г., тя става гост-член на парижката Chambre Syndicale de la Haute Couture през 2011 г., което ѝ позволява да представя колекциите си на глобална платформа. Години по-късно ван Херпен продължава да прави иновации и да изненадва със своите дизайни като никой друг. Тя описва работата си като „интердисциплинарна“, тъй като черпи вдъхновение от професии извън модата и изкуствата. Всеки сезон дизайнерката работи в сътрудничество с експерти от други индустрии в областта на науката, технологиите и архитектурата. Това ѝ позволява да обедини опита си в модата с други области, за да създаде нещо наистина уникално.

Великите рокли на великата Ирис, вдъхновени от науката и природата

Днес тя открива изложба в Париж, на която ще бъдат изложени 100 от нейните най-добри рокли. Нейните творения "могат да бъдат свързани с всички сфери на живота - с архитектурата, науката, биологията, природата, с всичко, което има значение", казва още Ирис ван Херпен. Футуристичните рокли си взаимодействат с произведения на съвременното изкуството и късчета от природните науки като корали и вкаменелости.

От водната вселена до космоса, включително темата за корените и скелета: обиколката, придружена от звукова композиция - дело на партньора й Салвадор Брийд, кани посетителя на едно завладяващо пътешествие.

"Това, което създавам, е телесна трансформация", казва Ван Херпен. Този неин подход съблазнява мегазвезди като Бионсе и Лейди Гага.

Великите рокли на великата Ирис, вдъхновени от науката и природата

Работата на ван Херпен е перфектна комбинация от иновация и традиция. Очарована от света на традиционното майсторство, тя използва тези процеси, но по нови иновативни начини, които ѝ позволяват да изведе дизайна си на следващото ниво. Тя е много загрижена не само за това как изглеждат нейните дизайни, но и за това как се движат и усещат, когато се носят. Едно от най-големите очарования на Ван Херпен е природата. Тя гледа природата на по-дълбоко ниво, навлизайки във фините детайли на това как природата изглежда и как се държи. Това е ключово вдъхновение за нейните колекции през годините. Тъй като светът става все по-загрижен за устойчивостта, Ирис е две крачки напред, като намира начини за съчетаване на природата в нейния дизайн на по-дълбоко ниво чрез разработване на собствени материали и процеси, които позволяват по-устойчива колекция.

Великите рокли на великата Ирис, вдъхновени от науката и природата

Колекцията пролет/лято 2021 „Roots of Rebirth“ допълнително подчерта очарованието на ван Херпен от естествения свят. Дизайнерката се позова на сложността на гъбите и преплитането на живота, който диша под краката ни. Нещо толкова просто, но когато се анализира задълбочено, е толкова сложно и сложно, но същевременно красиво. Тя изследва естетиката, движението и жизнения процес на гъбите чрез тази колекция.

"Моята мода е за жени, които търсят интелектуално изразяване, надхвърлящо красотата", казва 39-годишната ван Херпен.