Мода

Вивиан Уестууд и най-емблематичните й модели

"Не е достатъчно да си скандален по природа, трябва да имаш и малко ум в главата си"

Вивиан Уестууд и най-емблематичните й модели

Снимка: The Museum at FIT

„Чувала съм тази история хиляди пъти”, казва кралицата на пънка, когато отново я наричат ексцентрична. „Предполага се, че нямам нищо против и може би трябва да го приемам като комплимент, особено на тази възраст.

До края на дните си тя не се е раздели с яркия цвят на косата си, с цветния грим, нито със неподражаемия си стил. Уестууд, която винаги разкриваше как открива вдъхновение в книгите си  е израснала в индустриалния район Тинтуисъл, където баща й работел във фабрика за производство на наденици, а майка й в местната бакалия за плодове и зеленчуци. Животът й бил обикновен. Загубила респекта към родителите си, когато за първи път видяла снимка на разпятието. Осъзнала, че света на порасналите е пълен с жестокост и лицемерие. Не искалa това за себе си.

Когато навършва 17 години, младата Вивиан събира малко количество багаж и заедно с любопитството си към света заминава за Лондон. „Мислех, че съм глупава”, спомня си тя и се записва в колеж, за да учи мода. Завършва успешно, но няма амбициите да продължи в университет. Искала да се забавлява, да погълне света на изкуството, за да навакса всички онези години, в които не е имала досег до него. И докато се забавлява, докато се среща с любовта няколко пъти, докато се противопоставя на модата със своята антимода, тя се превръща в една от най-влиятелните жени в индустрията. А ето няколко неща, с които завинаги оставя своята ярка следа в модата.

***

Между 1974 и 1980 година тя управлява бутик заедно с мъжа до себе си – Малкълм Макларън, който е мениджър на Sex Pistols. Магазинът им, който първоначално носи провокативното име Sex, а след това Seditionaries, се превръща в център на лондонската пънк сцена. Тогава те създават унисекс костюма с ципове, който показват в комбинация с известния тишърт с надпис God Save the Queen – техният открит протест срещу модата. Нейната антимода, както неведнъж са определяли колекциите й.

***

През 1977 година дизайнерката създава друг известен тишърт – този, на който са изобразени женски гърди и който става любим на барабаниста на Sex Pistols – Пол Куук. Поредната нейна провокация, в която ни показва как можем да се разголим, без да се събличаме. Самият тишърт неслучайно отново е унисекс, носен и от мъже, и от жени, показвайки идеята за флуидността на половете.

***

В началото на 80-те Вивиан Уестууд представя последната си колекция, създадена съвместно с Макларън, която е вдъхновена от срещата й с художника Кийт Харинг и носи името Witches. Неговите цветни графити, от които изключително се впечатлява, тя смесва с неща от хип-хоп културата, тъй като по това време Малкълм е изключително повлиян от американския хип-хоп.

Има още...


***

Мини полата, която напомня на скъсен кринолин, която Уестууд създава през 1985-а, е вдъхновена от руския балетен спектакъл „Петрушка“ и с която тя иска да се противопостави на обемните рамене в модата по това време. Тя успява да накара моделите да изглеждат секси и съблазнителни, като приковава вниманието към ханша им.

***

Известна с това да деконструира дрехи и модели, миксирайки традиционни материи с иновативен дизайн, тя го показва за пореден път с колекцията си Time Machine, където, използвайки познанията си за модата от XVIII век, решава да извади на показ корсета и да го превърне от бельо във връхна дреха.

***

През 1993 година тя започва да използва тартана, а дебютът на принта, който ще се превърне в отличителен за нейния бранд, се случва в колекцията Anglomania. Тя обаче ще направи така, че да покаже на света как една традиционна тъкан може да изглежда всичко друго, но не и традиционно. Толкова типично за Вивиан Уестууд. Вечната бунтарка.

 

Как в нощните клубове на Лондон се ражда съвременната мода