Мода

За Марк Твен и сутиените

Какво е общото между литературния класик и сутиена?

За Марк Твен и сутиените

Снимка: Courtesy of the United States Patent and Trademark Office

Всички сме чували крилата мисъл на Марк Твен: „Дрехите правят човека. Голите имат от никакво до съвсем малко влияние върху обществото”. Но знаете ли какво общо има той с един елемент от облеклото, който обличаме всеки ден, а именно – сутиена?

И днес се оплакваме от неудобните закопчалки на сутиените, които ни бавят сутрин и често затрудняват противоположния пол. Но да се радваме, че не живеем през XIX в., когато жените са носели корсети, а обличането сутрин е било истински ритуал. Улеснението на съвременните сутиени дължим на Марк Твен, който, естествено, не е подозирал каква намеса ще има в женското облекло. 

 

Патентованото закопчаване на Марк Твен

 

Писателят бил голям любител на иновациите и когато нещо не му харесвало, се опитвал да го оптимизира. По негово време всички мъже използвали тиранти за панталоните си, но той ги презирал. Затова измислил своя система за закопчаване – с ластик и метални закопчалки, чрез които може да се регулира обиколката на дрехата. През 1871 г. получава патент за своето изобретение, без да подозира, че то много скоро ще се озове на всеки дамски гръб. А близо 20 години по-късно, на Световното изложение в Париж през 1989 г., е представен първият сутиен, наречен “Le bien-être” (в превод от френски: “блаженство”).

 

А коя е Мата Хари?